Letartóztatták a Proud Boys két tagját, akik részt vettek a Capitolium ostromában

2021. január 31. – 00:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták a hírhedt Trump-párti szélsőjobbos szervezet, a Proud Boys két tagját, akik bizonyítottan részt vettek a Capitolium január 6-i ostromában. A hatóságok eddig több mint 150 ember ellen indítottak eljárást az ostromban való részvételük miatt.

A 43 éves Dominic Pezzolát és a 31 éves William Pepét többek között összeesküvéssel, rendzavarással és kormányzati épületbe való illegális behatolással vádolják. Az ostrom során egy tüntető halálos lövést kapott, egy rendőrt pedig a tüntetők vertek fejbe egy poroltóval úgy, hogy abba belehalt. Az épületen kívül további hárman haltak meg

Pezzola is feltűnik az egyik legtöbbet megosztott videón, ami az ostromról készült. Ezen az látszik, hogy Pezzola elveszi a törvényhozás épületét védő rendőr pajzsát, majd azzal betöri az egyik ablakot, amin keresztül aztán több tüntető bejutott a Capitoliumba. Az ügyész szerint Pezzola végig az események frontvonalában volt, később látták szivarozni a Capitolium épületében. Amikor az FBI házkutatást tartott nála, a számítógépén több száz fájlt találtak lőfegyverek, mérgező anyagok és robbanóanyagok készítéséről.

William Pepét szintén lefotózták a Capitolium épületében. Mint kiderült, beteget jelentett munkahelyén, hogy ott tudjon lenni az ostromot megelőző gyűlésen. Ezután a vasúttársaság, ahol dolgozott, felfüggesztette állásából. A letartóztatás során shotgunját és vadászfegyverét is át kellett adnia a hatóságoknak.

A Proud Boys vezetőjét, Enrique Tarriót az ostrom előtt két nappal előállították, viszont később kiderült róla, hogy korábban az FBI informátora volt. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!