Az FBI-nak súgott a trumpista Proud Boys vezetője

2021. január 27. – 18:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI informátora volt a Capitolium ostromában részt vett Proud Boys vezetője – írta a Reuters. Enrique Tarrio tagadja, hogy valaha együttműködött volna a bűnüldöző szervekkel, ám kiszivárgott hivatalos információk szerint a 37 éves férfi „termékeny jelentéstevő” volt azután, hogy 2012-ben letartóztatták. Állítólag több tucat, kábítószerben, emberkereskedelemben érintett személyt fogott el segítségével az FBI.

A hír forrása egy 2014-es zárt tárgyalás, amelyen Tarrio ügyvédje beszél arról, hogy védence saját épéségét kockáztatva tárgyalt emberkereskedőkkel, hogy kompromittálja őket egy 11 ezer dolláros fiktív megbízással, azt kérve, hogy hozzák át a határon családtagjait. A tárgyaláson az FBI ügynöke is elmondta, hogy Tarriónak kulcsszerepe volt több miami bűnöző elfogásában.

Ennek alapján nem csak az ügyvéd, de az ügyészség is enyhébb büntetést kért Tarrióra egy csalási ügyben, amely szerint illegálisan szerzett, cukorbetegséget vizsgáló teszttel kereskedtek.

Bár a bűnüldöző szerveket segítette, a Reuters információja kellemetlen a Trump-hívő Tarriónak. Ez ugyanis azt jelenti, hogy együttműködött azzal az állammal – ráadásul még a demokrata Barack Obama elnöksége idején – amelyet Trump támogatói azzal vádolnak, hogy elcsalta a választást, átjátszva Donald Trumptól a hatalmat Joe Bidennek.

Az információt nem kommentálta az FBI Miamiben lévő részlege, amelynek Tarrio állítólag dolgozott.

A férfi felfedése – amennyiben valóban hatékony informátor volt – valójában veszteség a bűnüldöző szerveknek, így a kiszivárgás azzal magyarázható, hogy ezzel nem csak Tarrio, de maga a szélsőséges Proud Boys is kompromittálódik. A szélsőjobboldali szervezet több olyan tüntetésen vett részt, amelyen a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

Maga Tarrio egyébként nem vett részt a Capitolium ostromában, mivel két nappal előtte előállították. A gyanú szerint december közepén egy hasonló megmozdulás alkalmával az egyik Washington állambeli fekete közösség templomáról letépett egy Black Lives Matter-transzparenst. Az FBI és a rendőrség közlése szerint potenciális gyűlölet-bűncselekményként kezelik az ügyet. Amikor hétfőn letartóztatták, a helyi rendőrök két tölténytárat is találtak Tarriónál, amivel megsértette Columbia kerület fegyverviselési szabályait, és ezért eljárás indult ellene.

A Proud Boys öt tagja azonban ott volt azok között, akik betörtek a törvényhozás épületébe január 6-án, tiltakozva az ellen, hogy a képviselőház és a szenátus véglegesítse a demokrata Joe Biden elnökválasztási győzelmét jelentő hivatalos eredményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!