Alexandria Ocasio-Cortez szexuális zaklatásáról és a Capitolium ostroma alatt átélt megpróbáltatásokról vallott

2021. február 2. – 07:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandria Ocasio-Cortez magyar idő szerint kedden hajnalban először beszélt részletesen arról, hogy mit élt át a Capitolium január 6-i ostroma alatt. A demokrata kongresszusi képviselő elítélte a republikánus politikusok reakcióit, melyeket a szexuális zaklatók reakcióihoz hasonlított.

Ocasio-Cortez kedd hajnali háromkor kezdődő, másfél óra hosszú Instagram-élőjébe több százezren kapcsolódtak be. Az élő adás egy pontján egyszerre 170 ezren hallgatták, hogy miken ment keresztül január 6-án a fiatal politikus. A teljes adást ezen a linken, illetve alább lehet végignézni.

AOC az élő adásban határozottan kiállt azon republikánus politikusokkal szemben, akik az öt halálos áldozattal járó ostrom után még mindig azt hangoztatják, hogy „ideje továbblépni”, és hogy ez „nem is akkora ügy, mint aminek a demokraták beállítják”.

Különösen felháborítónak tartja, hogy egyes republikánus politikusok ráadásul őt akarják felelősségre vonni a történtekért. Pont azok, akik aktívan részt vettek a Trump-párti tüntetők hergelésében az ostromot megelőző napokban, hetekben, sőt olyan republikánus képviselő is volt, aki élőben twittelt arról, hogy az erőszakos horda egyik fő célpontja, Nancy Pelosi demokrata házelnök éppen hol tartózkodik.

Ezt a mindent az asztal alá söprő hozzáállást Ocasio-Cortez a szexuális zaklatók hozzáállásához hasonlította, akik az erőszak után megpróbálják meggyőzni az áldozatukat arról, hogy felejtsék el, ami történt, hogy aztán újra és újra erőszakoskodjanak.

Ez a párhuzam kifejezetten személyesen érintette a 31 éves politikust, mivel korábban ő maga is szexuális zaklatás áldozatává vált.

Erről eddig egyszer sem beszélt nyilvánosan, és a hajnali élő adásban sem fejtette ki bővebben, hogy mi történt. Arról viszont beszélt, hogy akit trauma ér, annak nagyon nagy előrelépés ezt felismerni és beismerni magának. Különösen fontos ez egy olyan világban, amelyben az áldozatoknak azt próbálják sugallni, hogy a trauma nem is történt meg, hazudnak, csak kitalálták a velük történteket.

Az áldozatoknak újabb traumát okoz, amikor meghazudtolják, nyilvánosan megalázzák és megszégyenítik őket. Ennek hatására sokszor magukba temetik az átélt dolgokat, és egy idő után már maguk sem hiszik el, hogy megtörtént velük a rossz, mert nem akarják maguknak sem beismerni, hogy egy ismerős bántotta őket, és azt sem, hogy bántalmazták őket, mert nem akarnak áldozatok lenni.

Ocasio-Cortez szerint ha most nem vonják felelősségre az ostromban direkt vagy indirekt módon részt vállaló republikánus politikusokat, akkor azok újra és újra a Capitolium ostromához hasonló, emberéleteket követelő lázadásokat fognak kirobbantani.

Ezzel összefüggésben felszólította Ted Cruz és Josh Hawley republikánus szenátorokat – akik a január 6-i ostrom előtt a leghangosabban ismételgették, hogy a novemberi választást elcsalták a demokraták – hogy mondjanak le.

A mosdóban várta a halált

AOC ezután részletesen is elmesélte, hogy hogyan zajlottak le a január 6-i és az azt megelőző események az ő szemszögéből. A kongresszusi képviselők között már 5-6 nappal korábban elkezdtek keringeni olyan üzenetek, melyek arra utaltak, hogy nem árt, ha vigyáznak magukra január 6-án. Azt nem részletezte, hogy ezek csak a demokrata képviselők belső félelmei voltak, vagy esetleg republikánus kollégáiktól kaptak fülest/fenyegetést.

Ocasio-Cortez szerint a Trump-párti tüntetők már napokkal az ostrom előtt elkezdtek gyülekezni a fővárosban. Január 4-én például megpróbált belekötni a demonstrálók egy csoportja, de akkor még szerencsére semmilyen atrocitás nem történt.

Január 6-án délután egy körül kezdtek eldurvulni az események a fővárosban. A Trump által felbujtott többezres tömegnek ekkorra sikerült áttörnie a rendőrök által a Capitolium köré felállított külső barikádvonalat. Ocasio-Cortez ekkor éppen a törvényhozás épületétől egy sarokra található Cannon Képviselői Irodaházban lévő irodájában volt egy beosztottjával együtt.

AOC szerint délután egy után nem sokkal valaki elkezdett hangosan dörömbölni az ő irodája és a környező irodák ajtaján. A politikus azt hitte, hogy sikerült a tüntetőknek betörniük az irodaházba (ekkor egy órával vagyunk azelőtt, hogy betörtek volna a Capitoliumba), és halálraváltan az irodájában található mosdóban keresett menedéket. Eközben egy fekete sapkás fehér férfinek sikerült bejutnia az irodába, és azt kezdte el kiabálni, hogy „Hol van? Hol van?”.

Végül kiderült, hogy a férfi egy capitoliumi rendőr, akinek az a feladata, hogy az irodaházban maradt képviselőket biztonságos helyre irányítsa (az épületet ugyanis időközben elkezdték evakuálni). Azonban Ocasio-Cortez szerint a férfi sem az irodába való behatolás előtt, sem azután nem azonosította magát, és ahelyett, hogy személyesen kísérte volna a kiürítési helyre, csak annyit mondott neki, hogy menjen át a szomszédos képviselői irodaházba.

A Capitoliumot, a három képviselői és két szenátori irodaházat, a Legfelsőbb Bíróságot valamint a kongresszusi könyvtár három épületét egy alagútrendszer köti össze, így nem kellett kimennie a tüntetők közé.

Ettől függetlenül annak továbbra is fennált az esélye, hogy a tüntetők betörnek a képviselői irodaházakba, sőt addigra Ocasio-Cortezhez is eljutott a hír, hogy két szomszédos irodaháznál is bombát találtak. Így a továbbra is halálfélelemben lévő, a képviselők gyűjtőhelyét sehogysem találó Ocasio-Cortez végül demokrata kollégájával, Katie Porterrel együtt barikádozta el magát az utóbbi irodájában, és várta meg az ostrom végét.

Az Instagram-élő végén Ocasio-Cortez még egyszer elítélte azokat a republikánus politikusokat, akik kicsinyes érdekből, annak reményében hergelték a tüntetőket, hogy ez majd segíthet nekik maguk mellé állítani Trump szavazóbázisát egy esetleges jövendőbeli elnökválasztáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!