Kezd látszani az új irány halálbüntetésügyben Amerikában

2021. január 30. – 17:54

Kezd látszani az új irány halálbüntetésügyben Amerikában
Kivégzőszoba Ohioban 2001-ben – Fotó: Mike Simons / Getty Imagess / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Death Penalty Information Center (DPIC) szerint konkrét ügyek friss fejleményei világíthatnak rá arra, hogy változóban van a hozzáállás, a halálbüntetés-ellenes új elnök, Joe Biden mellett más lesz a viszony a szövetségi halálbüntetéshez.

Ennek az intézménynek, a szövetségi halálbüntetésnek a létezése Donald Trump elnöksége alatt került vissza a köztudatba viszonylagos elfeledettség után. Az ilyen ítéletek végrehajtása korábban 17 évig szünetelt, de 2020-ban és 2021 legelején, fél év leforgása alatt 13 embert végeztek ki méreginjekcióval. A Biden beiktatása előtti bő egy hétben is még 3 szövetségi kivégzést hajtottak végre gyors egymásutánban. Az utolsó pillanatok fordulatai után végül végrehajtották a kivégzést például Lisa Montgomery hírhedté vált ügyében is.

A DPIC most három, fordulóponthoz ért esetet említ. Az egyik Kenneth Barett ügye, akit 2005-ben ítéltek halálra egy oklahomai rendőr agyonlövéséért. Barrett halálos ítéletét 2021. január 19-én, egy nappal Biden beiktatása előtt változtatta életfogytiglanra egy fellebbviteli bíróság. A gyilkosság még 1999-ben történt: drogügyben rajtaütés volt Barrett lakásában, ekkor lőtte le a rendőrt. A vád szerint előre megfontoltan ölt. Ezt nagyrészt egy szomszéd tanúvallomására alapozták, az illető szerint Barrett előre megmutatta neki a fegyverét azzal, hogy majd azt használja, ha egyszer lerohanják. A védelem vitatta az előre kiterveltséget.

A halálbüntetést most azzal az indokkal vonták vissza, hogy az eredeti ügyvédek elmulasztottak megemlíteni bizonyos enyhítő körülményeket, például azt, hogy a férfit gyerekkorában bántalmazták, és hogy súlyos mentális problémái voltak.

Ugyanezen a január 19-i napon történt, hogy a szövetségi ügyészek arról értesítették az illetékes bíróságot Connecticutban, hogy már nem próbálnak tovább halálbüntetést kiharcolni Azibo Aquart ügyében. Ezt a férfit eredetileg halálra ítélték, de 2018-ban neki is életfogytiglanra változtatták a büntetését, amibe az ügyészség akkor még nem akart beletörődni. Aquart három társával együtt együtt három embert gyilkolt meg 2005-ben, Bridgeportban. A háttérben droggal kapcsolatos konfliktus volt. A 2012-ben kiszabott halálos ítéletet a fellebbviteli bíróság azért enyhítette 2018-ban, mert hatósági visszaélésre derült fény. Ez ellen próbált még hadakozni – mostanáig – az ügyészség.

A harmadik Louis Coleman esete, aki egy 23 éves nőt rabolt el és ölt meg 2019 februárjában Bostonban. Az áldozat holttestét megtalálták a férfi kocsijának csomagtartójában. Biden elnökségének első teljes napján, 2021. január 21-én a szövetségi ügyészek arról értesítették az illetékes bíróságot, hogy az új adminisztrációtól várnak iránymutatás arról, indítványozzanak-e halálbüntetést Louis Colemanra.

Joe Biden egyik kampányígérete volt, hogy tenni fog a halálbüntetés felszámolásáért. Elnökként lehetősége van arra például, hogy odahasson: szövetségi ügyekben az ügyészség ne indítványozzon halálbüntetést. Január 19-i állás szerint összesen 33-an vannak az Egyesült Államokban olyanok, akiknek épp folyik a büntetőperük halálbüntetéssel fenyegetett, szövetségi ügyben.

Az elnök annak a 49 embernek pedig, akik jogerős halálos ítélettel a kivégzésüket várják a szövetségi siralomházban, életfogytiglanra változtathatja át a büntetését. Január 22-én a kongresszus 35 tagja levélben arra kérte Bident, hogy tegye ezt meg, változtassa át a szövetségi halálos ítéleteket életfogytiglanra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!