TikTokon buzdítják egymást az orosz fiatalok a Navalnij melletti tüntetésre

2021. január 21. – 20:17

frissítve

TikTokon buzdítják egymást az orosz fiatalok a Navalnij melletti tüntetésre
A #svobodynavalnomy (#szabadnavalnij) hashtagre kiadott videók – Forrás: TikTok

Másolás

Vágólapra másolva

TikTokon buzdítják egymást az orosz fiatalok a szombatra hirdetett ellenzéki tüntetésre Alekszej Navalnij elzárása miatt, írja a Moscow Times. A „Szabad Navalnij” és a „Jan. 23” hashtagekkel feltöltött TikTok-videók eddig több mint 50 millió megtekintést szedtek össze,

ezekben a fiatalok arról beszélnek, akár készek arra is, hogy a hatóságok őket is letartóztassák.

Más videókban az iskolákban kitett Vlagyimir Putyin-portrékat szedik le az osztálytermek falairól, helyére pedig Alekszej Navalnij képét teszik ki.

A tüntetések híre miatt az orosz hatóságok fenyegetni kezdték a szervező fiatalokat, az MTI ugyanis arról ír, hogy az orosz főügyészség és a belügyminisztérium a szombatra meghirdetett demonstrációkat törvényellenesnek tekinti. Nem csak a koronavírus-járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalommal indokolják az „agitátorok” elleni kemény fellépést:

„A Belaruszban és Kirgizisztánban kipróbált politikai technológiák példája alapján nem zárható ki annak lehetősége, hogy a helyzetet a mi országunkban is megpróbálják megingatni”

– mondta Alekszandr Gorovoj belügyminiszter-helyettes. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) már szerda este figyelmeztette többek között a TikTok és az orosz VKontaktye adminisztrátorait, hogy töröljék a tüntetésre buzdító videókat, Tatárföldön pedig az Oroszországi Nyomozóhatóság egyenesen büntetőeljárást indított.

Sőt, az orosz rendőrség a lakásukon keresi fel az ellenzéki aktivistákat és újságírókat azzal, nehogy meg merjék szegni a törvényeket a szombati tüntetéssel – ahogyan a középiskolákban és az egyetemeken is igyekeznek a hatóságok „jobb belátásra bírni” a fiatalokat.

Azonban míg a szövetségi hatóságok a demonstráció ellen agitálnak, Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön bejelentette, hogy pénteken – Navalnij tüntetése előtt egy nappal – az iskolák és a főiskolák visszaállnak a tantermi oktatásra az online üzemmódból.

Alekszej Navalnij Berlinből utazott haza Moszkvába vasárnap este, ahol egyből őrizetbe vették, majd fél nappal később harmincnapos elzárásra ítélték. Az esetről bővebben itt írtunk, ebben a cikkünkben pedig arról a videóról számoltunk be, amit Navalnij őrizetbe vétele után két nappal tett közzé a politikus alapítványa Putyin tengerparti palotájáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!