Kártérítést kap egy ír nő, akinek a starbucksos poharára ferde szemű fejet rajzoltak

2021. január 19. – 22:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

12 ezer eurót, azaz átszámítva 4,3 millió forintot kell fizetnie egy dublini Starbucks-üzletnek, mert egy alkalmazottjuk az egyik vendég poharát a neve helyett ferde szemű fejecskével jelölte meg, írja a BBC.

Még tavaly januárban ment be Suchavadee Foley a dublini kávézóba egy matcha tea lattéért, a pultnál pedig be is mondta a becenevét. Ezután arra számított, hogy ez a becenév fog szerepelni majd a poharán is, nem pedig egy ferde szemekkel megrajzolt mosolygós fej.

Emiatt Foley panaszt tett, ugyanis sértve és lealacsonyítva érezte magát, és egyenesen faji bántalmazásról beszélt. A thai származású nő még csak 5-6 éves volt, amikor családjával együtt Írországba költöztek, de ő maga már írnek vallja magát.

Az ügyben eljáró Munkahelyi Kapcsolatok Bizottsága is megállapította, hogy „a vizuális ábrázolás egyértelműen a rasszra utalt”, ez pedig nemcsak fantáziátlan, de sértő is volt.

Ezzel együtt megértik, hogy a pultban álló alkalmazott nem akarta Foley-t megalázó vagy kényelmetlen helyzetbe hozni, a rajzot pedig mindössze egy kedves gesztusnak szánta.

A kiszolgáló a meghallgatásakor elmondta, csak egy hónapja kezdett el dolgozni a Starbucksban, ahol „kedvességre képezték ki” – bár most már belátja, hogy hibázott, és sajnálja az esetet. Mint mondta, mostantól csak akkor fog rajzolni a poharakra, ha egy gyerek azt kéri születésnapjára.

A Starbucks is nagyon sajnálja az okozott kellemetlenségeket, a dublini kávézó pedig „észszerű” lépéseket ígért annak érdekében, hogy alkalmazottai ne sértsék meg a vásárlókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!