QAnon sámán elnöki kegyelmet kér Donald Trumptól

2021. január 16. – 21:34

Másolás

Vágólapra másolva

Január 6-án Donald Trump beszéde után alig két órával fegyveres tüntetők ostromolták meg a washingtoni Capitolium épületét, az összecsapásokban összesen öt ember vesztette életét, az egész szürreális eseménysor egyik legismertebb alakja pedig rövid idő alatt az úgynevezett QAnon sámán lett, aki félmeztelenül, szarvas szőrmesapkában egy amerikai zászlóval pózolt az amerikai törvényhozás legfontosabb épületében.

Jake Angelit – eredeti nevén Jacob Chansley – sok társával egyetemben letartóztatták, most pedig várja az ügye alakulását. Az egyes esetek különböznek egymástól, de a hatóságok alapvetően terrorizmusként kezelik a Capitoliumban történteket, ennek megfelelően fogalmazzák meg a vádakat is.

Az organikus kaja híján egy darabig éhségsztrájkoló Angeli sikeresen szőtte tovább a valóság szürreális szövetét, ugyanis csütörtökön kérelmet nyújtott be, hogy szeretne elnöki kegyelemben részesülni – írja a Business Insider.

Jake Angeli, a QAnon sámán 2021. január 6-án a Capitoliumban – Fotó: Saul Loeb/AFP
Jake Angeli, a QAnon sámán 2021. január 6-án a Capitoliumban – Fotó: Saul Loeb/AFP

Chansley ügyvédje az indoklásában azt írta, hogy védence az elnök invitálására békés szándékkal érkezett a Capitoliumba. „Chansley úr amerikai, becsületre méltóan szolgált a hadseregben. Büntetlen előéletű. Szereti a természetet, rendszeresen meditál, jógázik, és csak organikus ételeket eszik. Komolyan vette Trump elnök számos üzenetét. Hitt Trump elnökben. Ahogy több tízmillió amerikai, úgy Chansley is azt érezte – először az életétben –, hogy meghallották a hangját” – írta az ügyvéd az indoklásban, amiben az elnöki kegyelmet kérték.

„Az ügyfelem meghallotta Trump elnök gyakran ismételt szavait. Egy elnök szavai és meghívása kell, hogy jelentsenek valamit. Mivel Chansley úr békésen és együttműködően járt el, ezért az lenne a helyénvaló és becsületes döntés, ha az elnök megkegyelmezne neki, és minden hozzá hasonlóan gondolkodó, békés személynek, akik békés szándékkal fogadták el az elnök meghívását” – állt a kegyelmi közleményben.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a még néhány napig elnökösködő, másodszor is vád alá helyezett Trump döntött-e valamit az ügyében.

A Reuters információi szerint viszont nem fedi teljesen a valóságot Chansley ügyvédjének története a Capitoliumban békésen szarvas sipkában félmeztelenül mászkáló fickóról. Egy igazságügyi minisztériumi jelentés szerint Chansley a gyanú szerint Mike Pence alelnök asztalán hagyott egy cetlit, amire azt írta: „Már csak idő kérdése, közeleg az igazság”. Ezt egyértelmű fenyegetésnek értelmezik, az ügyészség úgy kezeli a történteket, hogy azok a kormány megbuktatását célozták, akár több ember meggyilkolása árán.

Chansleyről, a motivációiról és az egyre inkább tragikus történetéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!