A Youtube is felfüggesztette Trump csatornáját

2021. január 13. – 06:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A YouTube legalább egy hétre felfüggesztette Donald Trump távozó amerikai elnök csatornáját a felhasználói szabályzat megsértéséért, írja a CNN. A tiltás időtartama meghosszabbítható. A második büntetés kéthetes felfüggesztéssel jár, a harmadik pedig végleges kitiltást jelent.

A társaság azzal indokolta a döntést, hogy Trump utolsó videója erőszakra buzdított. Azt is hozzátették, hogy le fogják tiltani a kommentelési lehetőséget az oldalon.

Korábban a Twitter végleg felfüggesztette a leköszönő amerikai elnök fiókját, hasonló indokokra hivatkozva. Itt 88,7 millió követője volt. Ezt követően pedig szinte minden más ismert közösségimédia-felületről is kitiltották őt.

Donald Trump a mexikói határfalnál mondott nyilvános beszédében kijelentette: a szólásszabadságot soha nem tapasztalt támadás érte a végleges felfüggesztéssel. Ragaszkodott ahhoz, hogy a zavargásokat feltüzelő beszéde „teljesen helyénvaló” volt, ugyanakkor erőszakmentességet követelt a CNN szerint.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte, és arra buzdította sokezer hívét, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr – róla itt írtunk hosszabban – és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő (róla pedig itt olvashatnak bővebben). Három másik ember egyelőre tisztázatlan körülmények között veszítette életét a Capitolium közelében.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass