Angela Merkel szerint „problémás”, hogy a Twitter végleg felfüggesztette Donald Trump fiókját, Varga Judit a liberális közösségi médiát okolja

2021. január 11. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az internetes közösségi oldalak működtetőinek „hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt”, válaszolt Angela Merkel német kancellár szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón a hétvégi eseményeket firtató újságírói kérdésekre.

Magyar idő szerint nem sokkal szombat hajnali fél egy előtt a Twitter végleg felfüggesztette Donald Trump 88,7 millió követővel rendelkező fiókját. Az örökös felfüggesztés azután következett, hogy a közösségi oldal csütörtök hajnalban bejelentette, hogy 12 órára kizárják az USA elnökét a Twitter-fiókjából, miután Trump szerdán, mialatt hívei betörtek a Capitoliumra, három posztjával is megszegte a Twitter szabályzatát.

Steffen Seibert szóvivő szerint helyes, ha a problémás tartalmakat megjelölik, ugyanakkor kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás „elemi fontosságú” szabadságjog, írja az MTI. Alapvető jogot csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni, nem a közösségi oldalak vezetésének döntése alapján.

„Ebből a szempontból nézve a kancellár problémásnak tartja az amerikai elnök fiókjainak tartós blokkolását”

– mondta berlini sajtótájékoztatóján Seibert.

Merkel mellett a komplett francia politikai elit, kormánytagok és ellenzéki képviselők is elítélték a Twitter lépését. A francia kormány szerint

a digitális óriások szabályozását nem magának a digitális oligarchának kell megoldania.

Varga szerint ez magáncezúra

„Teljes mértékben osztja Merkel kancellár véleményét”, Varga Judit igazságügy miniszter is. Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy „új szintet lépett a magáncenzúra, és eddig példátlan módon sújtott le”.

„A digitális imperializmusban immáron nem számít, hogy az ember egy átlag felhasználó vagy éppen a világ vezető hatalmának demokratikus úton megválasztott elnöke, ugyanis kiderült, hogy mindkettőt egyetlen gombnyomással el lehet hallgattatni”.

Hozzáteszi, hogy a rengeteg munkával és persze pénzzel felépített virtuális felületeket „mindenféle felelősségvállalás nélkül, önkényesen tönkre lehet tenni”.

A konklúzió pedig, hogy „valójában mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a liberális közösségi média globális kontrolljának”. Varga amúgy is ki van élezve a témára. December közepén azt állította, hogy egy korábbi bejegyzése után pár órával a Facebook megváltoztatta az algoritmusát, a Facebook viszont cáfolta ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!