A Trump-párti ügyvéd hazaárulás miatt állíttatná bíróság elé Mike Pence alelnököt

2021. január 4. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nem teljes az egyetértés a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump legfőbb támogatói között néhány nappal a január 6-ára tervezett washingtoni óriástüntetés előtt. Az amerikai Kongresszus két háza ezen a napon fogja jóváhagyni az elektori szavazatokat és hitelesítik Joe Biden novemberi győzelmét az elnökválasztáson. A vereségét még mindig nem elismerő Trump arra szólította fel a híveit, hogy tiltakozzanak ez ellen a fővárosban, írja a Business Insider.

Múlt pénteken a Trump-párti ügyvéd, Lin Wood arról tweetelt, hogy Trump alelnökét, Mike Pence-t hazaárulás miatt kellene letartóztatni, amiért részt vesz a szerdai ceremónián. Emellett John Roberts főbírót és Mitch McConnell republikánus szenátort is hibáztatta Trump vereségéért. „Amikor megkezdődnek a hazaárulás miatti letartóztatások, akkor John Roberts főbírót, Mike Pence alelnököt és Mitch McConnellt helyezzék a lista élére” – ilyen, és ehhez hasonló üzenetekkel árasztotta el a hétvégén a Twittert Wood, aki az üzeneteivel annyira elvetette a sulykot, hogy még Trump kampánycsapatának jogi tanácsadója, Jenna Ellis is kénytelen volt tőle nyilvánosan elhatárolódni.

Lin Wood 2019. december 3-án, Los Angelesben – Fotó: Apu Gomes/Getty Images/AFP
Lin Wood 2019. december 3-án, Los Angelesben – Fotó: Apu Gomes/Getty Images/AFP

Wood közismert ügyvéd az Egyesült Államokban, korábban ő képviselte a bíróságon Nicholas Sandmannt, azt a középiskolást, aki 2019-ben Trump-sapkában ordibált indián őslakosokkal egy washingtoni tüntetésen. Sandmann szintén megrökönyödött Wood mostani tweetjein. „Sajnálom, de ez mi a fene?” – reagált az összeesküvés-elméteket sem nélkülöző üzenetekre Sandmann.

Az elnökválasztás óta Wood többször is megpróbálta támadni Joe Biden győzelmét, Georgia és Michigan államban is pert indított a választási eredmények felülvizsgálatáért. Mike Pence alelnököt a republikánus szereplők részéről több kritika is érte – a hírek szerint még Trumptól is – amiért érzésük szerint nem támogatta eléggé Trump választási csalásokról szóló állításait. Az alelnök a választás óta csak ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt, és gyakran hiányzott Trump mellől, amikor a legmegosztóbb kijelentéseit tette.

Múlt pénteken egy szövetségi bíró elutasította a republikánusok azon keresetét, ami meghatalmazta volna Mike Pence alelnököt, aki az elektori kollégium döntésének igazolásáért felel majd, hogy szerdán megmásítsa azt. Korábban több szövetségi tisztviselő, köztük William Barr volt főügyész és Christopher Krebs korábbi kiberbiztonsági főnök is kijelentette már, hogy a választás biztonságos volt, nem történt rendszerszintű csalás.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!