A pennsylvaniai republikánusok a legfelsőbb bírósághoz fordulnak

2020. november 6. – 22:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A pennsylvaniai Republikánus Párt ügyvédei azt kérik a legfelsőbb bíróságtól, hogy rendelje el, hogy különítsék el a választás napjáig érvényesen feladott, azóta beérkező levélszavazatokat az államban, és ne nyúljanak hozzájuk, amíg a jogi viták véget nem érnek. A szavazás előtt megpróbálták elérni a republikánusok, hogy ezeket a szavazatokat ne vegyék figyelembe, de akkor az éppen 8 fős legfelsőbb bíróságban a George W. Bush alatt kinevezett John Roberts főbíró a három liberális bírával szavazott, és helyben hagyta a korábbi pennsylvaniai bírósági döntést, hogy meg lehet számolni a választás napjáig érvényesen feladott, péntekig beérkező levélszavazatokat is. Azóta a legfelsőbb bíróságba már bekerült a Trump által jelölt Amy Coney Barrett, így most 6-3 a republikánus és a demokrata elnökök által jelölt bírák aránya.

Donald Trump és a bírói eskütételre érkezett Amy Coney Barrett a Fehér Házban 2020. október 26-án – Fotó: EyePress News / AFP
Donald Trump és a bírói eskütételre érkezett Amy Coney Barrett a Fehér Házban 2020. október 26-án – Fotó: EyePress News / AFP

Az esetleges jogi keresetekre készülve Pennsylvania államban már korábban elrendelték, hogy a kedd után beérkező levélszavazatokat a többitől külön gyűjtsék. A helyi Republikánus Párt azt írta, hogy a pennsylvaniai szavazás döntheti el az elnökválasztás kimenetelét, és nem világos nekik, hogy mind a 67 megyében elkülönítik-e választást követő három napban érvényesen beérkező levélszavazatokat.

Viszont a pennsylvaniai vezetésből Kathy Boockvar a CNN-nek csütörtökön azt mondta, hogy nem lesz annyi ilyen levélszavazat, ami befolyásolná a választás kimenetelét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!