Ted Cruz és több republikánus szenátor továbbra sem fogadja el az elnökválasztás eredményét

2021. január 2. – 23:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ted Cruz texasi, Ron Johnson wisconsini és kilenc másik republikánus szenátor jelentette ki szombaton, hogy nem fogadják el azoknak az államoknak az elektorait, ahol Donald Trump vitatta Joe Biden győzelmét, hacsak egy bizottság folytat le 10 nap alatt egy vizsgálatot az eredmények hitelesítésére.

Cruz és Johson kezdeményezése mögé James Lankford (Oklahoma), Steve Daines (Montana), John Kennedy (Louisiana), Marsha Blackburn (Tennessee) és Mike Braun (Indiana) szenátorok, illetve Cynthia Lummis (Wyoming), Roger Marshall (Kansas), Bill Hagerty (Tennessee) és Tommy Tuberville (Alabama) állt be.

Az Egyesült Államok következő elnökét formálisan decemberben választotta meg az elektori kollégium, amit a szövetségi törvényhozás, a Kongresszus két házának együttes ülésen kell jóváhagynia. Ezt a szavazást jövő szerdán tartják. Ha egy állam szavazatai ellen egy szenátor és egy képviselő is kifogást emel, akkor a képviselőház és a szenátus külön-külön vitát folytat és szavaz arról, hogy helyt adjanak-e a kifogásnak.

Biden országosan több mint 7 millióval több szavazatot szerzett, mint Trump, és 306 elektori szavazatot gyűjtött, míg a regnáló elnök csak 232-öt. Ennek ellenére Trump és csapata több mint 50 pert indított a szövetségi legfelsőbb bíróságon választási csalásokra hivatkozva, ezek nagy részét el is vesztették.

Pénteken egy szövetségi bíró elutasította a republikánusok keresetét, ami meghatalmazta volna Mike Pence alelnököt, aki az elektori kollégium döntésének igazolásáért felel majd, hogy szerdán megmásítsa azt.

Ugyanakkor több szövetségi tisztviselő, köztük William Barr volt főügyész és Christopher Krebs korábbi kiberbiztonsági főnök, kijelentette, hogy a választás biztonságos volt.

Donald Trump a választás után sokáig azt állította, hogy a demokraták a levélszavazatokkal elcsalták a választást, ezt azonban sem ő, sem jogászai sem tudták alátámasztani, ellenben azt követelték, hogy több millió érvényes levélszavazatot utasítsanak el. Cruzék lépése valószínűleg nem fogja befolyásolni az elnökválasztás eredményét, főleg, hogy a szenátorok nem tudták bizonyítékkal alátámasztani, hogy csalás történt volna a kérdéses államokban.

(The Guardian, MTI)

(Borítókép: Samuel Corum/Getty Images)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!