Két nap után kiengedték Navalnij ügyvédjét

2020. december 28. – 06:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két nap fogva tartás után az orosz hatóságok szabadon engedték Ljubov Szobol ügyvédnőt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik legközelebbi szövetségesét – írta az MTI.

Ljubov Szobol vasárnap este a Twitteren tett közzé magáról egy moszkvai utcán készített felvételt, jelezve ezzel, hogy 48 órás őrizet után elengedték a rendőrségi fogdából. A 33 éves ügyvédet – aki indulni akar a jövő évi választáson – pénteken vették őrizetbe, miután a kora reggeli órákban házkutatást tartottak nála, és elvitték a számítógépeit és telefonjait.

Navalnij támogatói szerint a hatóságok így reagáltak arra, hogy Szobol felkereste egy feltételezett orosz titkosügynök, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársának otthonát, és becsöngetett a lakásába. Navalnij korábban azt mondta, hogy a férfinak köze volt az ellene augusztusban elkövetett, sikertelenül végződött mérgezéses merénylethez. Az FSZB ezt tagadta.

Ivan Zsdanov, a Navalnij vezette korrupcióellenes szervezet ügyvédje elmondta, hogy Szobol ellen magánlaksértés címén indítottak eljárást, ami két évig tartó elzárással büntethető.

Navalnijt augusztusban eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután rosszul lett egy belföldi repülőgépjáraton. Néhány napra rá Németországba szállították gyógykezelésre. Az őt kezelő német orvosok szerint az ellenzéki politikust novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml és maga az elnök, Vlagyimir Putyin tagadta, hogy az orosz hatóságoknak közük lenne a mérgezéshez.

Figyelemre méltó, hogy a Szobol elleni kényszerintézkedés négy nappal az után történt, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen Navalnij álnéven telefonon beszél az FSZB egyik ügynökével, aki részt vett a merényletkísérlet után a nyomok eltakarításában. A közel ötvenperces beszélgetés során a mit sem sejtő ügynök, Konsztantyin Kudrjavcev részletesen beszámolt arról, hogyan a mérgezték meg Navalnijt, alsónadrágjára juttatva az idegmérget.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!