Elvitte a rendőrség Navalnij ügyvédjét

2020. december 25. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták Navalnij ügyvédjét, Ljubov Szobolt, miután személyesen felkereste azt az FSZB-tisztet, aki korábban Navalnij telefonhívásának bedőlve elismerte az ellenzéki vezető megmérgezését – közölte Alekszej Navalnij pénteken.

A Guardian cikke szerint Navalnij csapta az állítja, december 25-e reggelén állított be egy csapat rendőr Szobol lakására, akit elvittek kikérdezni. Az ellenzéki aktivisták úgy vélik, a rendőri fellépés annak közvetlen következménye, hogy az ügyvédnő elment a lakására Konsztantyin Kudrjasevnek, annak az FSZB-ügynöknek, aki néhány nappal ezelőtt az álnéven bemutatkozó Navalnijnak elmesélte telefonon novicsok-mérgezésének körülményeit. Az FSZB a telefonhívás nyilvánosságra kerülése után provokációnak minősítette, tagadta az elhangzottakat, ugyanakkor a nyugati országok szakszolgálatai már a hívás előtt is úgy vélték, hogy ők állhatnak az akció mögött.

Szobol ugyan csak az ajtón kopogtatásig jutott Kudrjasevnél, de rögtön ezután őrizetbe vették első körben 6 órára. Ekkor az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, attól tart, bűnügyi nyomozást kezdeményeznek ellene. Péntek reggel pedig jött a rendőrségi razzia a lakásán.

Szobol telefonja reggel óta ki van kapcsolva, Navalnij stábja nem tudja, hová vitték. Lánya és férje viszont szabadon távozhatott a rendőrök által megszállt lakásból. A nő korábban bejelentette, hogy a jövő évi választásokon parlamenti képviselői helyért szeretne indulni.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!