Elítélt rendőröknek és katonáknak adott kegyelmet a brazil elnök

2020. december 25. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jair Bolsonaro brazil elnök szenteste ismét elítélt rendőröket és katonákat részesített kegyelemben, akik szolgálatteljesítés közben „nem szándékosan” követtek el bűncselekményeket – írta az MTI.

Az erről szóló elnöki rendeletet csütörtök este hozták nyilvánosságra a brazil közlöny különkiadásában.

A G1 helyi hírportál szerint a rendeletnek nincs automatikus hatálya, hanem minden esetben a kegyelemre jogosult elítéltek jogi képviselőinek kell az ügyészséghez fordulniuk. Bolsonaro tavaly hasonló rendeletet írt alá.

A katonából lett, 65 éves politikus többször is hangoztatta, hogy nem szabad nyomozást indítani olyan rendőrökkel szemben, akik szolgálatteljesítés közben megölnek egy gyanúsítottat, hanem sokkal inkább ki kellene őket tüntetni ezért.

A brazil biztonsági erők hírhedtek erőszakos fellépésükről. A rendőrség állig felfegyverzett különleges egységeinek és a drogkartelleknek az összecsapásaiban a szegénynegyedekben gyakran vétlen emberek is a kereszttűzbe kerülnek. Az idei esztendő első félévében a G1 összesítése szerint 3148 ember életét oltották ki a brazil biztonsági erők.

Kegyelmes elnökök

Karácsony előtt Donald Trump adott kegyelmet veje apjának, az adócsalásért elítélt Charles Kushnernek és egykori kampánymenedzserének, Paul Manafortnak akit a 2016-os választási kampányba való orosz beavatkozás ügyében folytatott nyomozás során az Egyesült Államok elleni összeesküvésért, hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás akadályoztatásának megkísérléséért ítélték el. A januárban távozó Trump rövid időn belül 50 embernek adott kegyelmet.

Vlagyimir Putyin eközben saját magának és minden korábbi elnöknek, valamint családtagjainak adott mentességet. A rendkívül széles körű, örökös mentelmi jog nem csak a hivatali időre vagy a hivatása alatt elkövetett cselekményekre terjed ki, hanem általában teszi az egykori elnököket – és a jövőbelieket – érinthetetlenné. A gyakorlatban ez jelenleg a néhai Borisz Jelcin családját, a 2012-2016 között elnökként Putyinnak két elnöki ciklus között átmenetet biztosító Dmitrij Medvegyevre és magára Vlagyimir Putyinra vonatkozik, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a 68 éves, 20 éve hatalomban lévő elnök ezzel valóban nyugdíjas éveit készíti elő. A kérdés jogilag azonban nyitva van, mivel Putyin egy népszavazáson jóváhagyott alkotmánymódosítással lehetővé tette, hogy 2024-ben lejáró mandátuma után még legyen lehetősége újabb kétszer hat éves elnöki ciklusért indulni a választásokon. (Másnak ilyen hosszú ideje semmiképp sem lehet, az alkotmánymódosítás az eddigi kiskaput bezárva valóban csak két mandátumot engedélyez a későbbi elnököknek.) Putyin legutóbbi sajtótájékoztatóján csak annyit árult el, hogy egyelőre nem döntött 2024-ben esedékes indulásáról.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!