Elnöki kegyelmet kapott Trumptól egykori kampánymenedzsere

2020. december 24. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump leköszönő amerikai elnök újabb elítélteknek kegyelmezett meg szerdán, illetve többeknek enyhítette a büntetését. Az újonnan érintett 29 emberrel együtt az elnök az utóbbi két napban 50 elítéltnek kegyelmezett meg, vagy enyhítette a büntetését – írta az MTI.

Kegyelemet adott Donald Trump saját egykori kampánymenedszerének, akit hét és fél év börtönre ítéltek. A 2016-os elnökválasztásban Trumpot segítő Paul Manafortot pénzügyi csalásokért, valamint a 2016-os választási kampányba való orosz beavatkozás ügyében folytatott nyomozás során az Egyesült Államok elleni összeesküvésért, hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás akadályoztatásának megkísérléséért ítélték el.

A januárban távozó Trump november végén megkegyelmezett korábbi nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael T. Flynn-nek, hónapokkal ezelőtt pedig Roger Stone-nak, aki évtizedeken át volt üzleti tanácsadója. Stone-t is a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság általi nyomozás során ítélték el, a Flynn elleni perek pedig nem zárultak le ugyanebben a vizsgálatban, de az elnöki kegyelemmel semmissé váltak. Az elnök kedden megkegyelmezett George Papadopoulosnak, aki kampánytanácsadója volt négy évvel ezelőtt, és akit azért ítéltek el tizennégy napra, mert félrevezette a Mueller-bizottságot.

A 70 éves Manafortot májusban a koronavírus-járvány miatt házi őrizetbe helyezték a börtön helyett. A korábbi kampánymenedzser a Twitteren megköszönte Trumpnak, hogy megkegyelmezett neki, és kijelentette: a történelem majd megmutatja, hogy elnökként ő tette a legtöbbet az országért.

A szerdán kegyelmet kapók között van még Charles Kushner tehetős ingatlanmenedzser is, az elnök vejének, Jared Kushnernek az apja, akit évekkel ezelőtt adócsalásért és illegális kampányfinanszírozásért ítéltek el. Trump és az idősebb Kushner már régóta ismerte egymást ingatlanpiaci körökből, gyerekeik 2009-ben házasodtak össze.

Trump korábban megkegyelmezett négy amerikai zsoldosnak is, akiket 14 civil halálával járó 2007-es iraki vérengzésben találtak bűnösnek. A Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottjai 12 évtől életfogytig tartó büntetéseket kaptak. Trump elnöki kegyelmét az ENSZ emberi jogi irodája is elítélte, attól tartva, hogy az amnesztia csak bátorítani fogja a hasonló bűncselekmények elkövetőit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!