Elítéli az ENSZ, hogy Trump kegyelmet adott a 14 iraki civilt meggyilkoló amerikai zsoldosoknak

2020. december 23. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ emberi jogi irodája elítélte szerdán, hogy Donald Trump amerikai elnök kegyelemben részesítette a Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottját, akik részt vettek a 14 civil halálával járó 2007-es iraki vérengzésben, írja az MTI.

„Ezen négy személyt tizenkét évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélték, egyebek mellett előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádjával” – mondta Marta Hurtado, a testület szóvivője, aki aggodalmát fejezte ki az amerikai elnök döntésével kapcsolatban.

Szerinte az érintettek amnesztiában részesítése hasonló bűncselekmények elkövetésére bátoríthat másokat a jövőben. Több iraki tisztségviselő is nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek, és mindannyian felháborodásuknak adtak hangot az üggyel kapcsolatban.

Az amerikai kormánnyal szerződéses viszonyban álló Blackwater Worldwide emberei egy diplomáciai konvoj útját biztosították 2007-ben Bagdadban, amikor egy zsúfolt kereszteződésben – állításuk szerint – támadás érte őket és önvédelemből lövöldözni kezdtek. Az ügyészség azonban nem fogadta el az önvédelemre való hivatkozást, és azt állította, hogy a Blackwater biztonsági alkalmazottai mély közönnyel viseltettek a vérengzés iránt, amelyhez cselekedeteik vezettek. A cég négy alkalmazottja megölt 14 iraki civilt, amiért később hosszú börtönbüntetésre ítélték őket, ám támogatóik azzal az érvvel lobbiztak az elnöknél, hogy túl szigorú büntetést kaptak.

Trump kedden másokat is elnöki kegyelemben részesített. Összesen tizenöt elítéltnek kegyelemezett meg, köztük több republikánus pártbeli szövetségesének is. Nem bevett gyakorlat az Egyesült Államokban, hogy a leköszönő elnök amnesztiát gyakoroljon, ám Trump már korábban jelezte, hogy lelkifurdalás nélkül közbenjár olyan barátai vagy szövetségesei érdekében, akikről úgy gondolja, hogy igazságtalanul ítélték el őket.

Megkegyelmezett például Chris Collins New York korábbi republikánus képviselőjének, akit bennfentes információ kiadásáért, okirat-hamisításért és hamis tanúzásért huszonhat hónap börtönbüntetésre ítéltek, vagy Duncan Hunter egykori kaliforniai republikánus képviselőnek, akit kampánypénzek ellopásáért ítéltek el tizenegy hónapra. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője azzal magyarázta az amnesztiákat, hogy sok kongresszusi tag kérte ezt.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!