Börtönre ítélt republikánus képviselőknek adott kegyelmet Trump

2020. december 23. – 05:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt elítéltnek kegyelemezett meg Donald Trump leköszönő amerikai elnök kedden, köztük több republikánus pártbeli szövetségesének és olyan biztonsági embereknek, akik részt vettek a 2007-es bagdadi vérengzésben. Öt elítéltnek pedig enyhítette a büntetését – írja az MTI.

Nem épp egy bevett gyakorlat, hogy egy elnök a távozása előtt amnesztiát adjon elítélteknek, ám Trump már korábban jelezte, hogy lelkifurdalás nélkül közbenjár olyan barátai vagy szövetségesei érdekében, akikről úgy gondolja, hogy igazságtalanul ítélték el őket.

Megkegyelmezett például Chris Collins New York korábbi republikánus képviselőjének, akit bennfentes információ kiadásáért, okirat-hamisításért és hamis tanúzásért huszonhat hónap börtönbüntetésre ítéltek, vagy Duncan Hunter egykori kaliforniai republikánus képviselőnek, akit kampánypénzek ellopásáért ítéltek el tizenegy hónapra. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője azzal magyarázta az amnesztiákat, hogy „sok kongresszusi tag kérte”, Duncan Hunter esetében pedig azzal is, hogy „a nemzetet szolgálta a tengerészgyalogságnál, és szemtanúja volt harcoknak Irakban és Afganisztánban”.

Trump kegyelmet adott két olyan embernek, akit a 2016-os választási kampányba való feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatban ítéltek el. Az egyik George Papadopoulos, aki Trump kampánytanácsadója volt négy évvel ezelőtt, és akit azért ítéltek el tizennégy napra, mert félrevezette a bizottságot, amely az orosz beavatkozást vizsgálta. A másik Alex van der Zwaan holland ügyvéd, akit harminc nap börtönre ítéltek, mert hazudott a nyomozóknak a Robert Mueller vezette vizsgálat során. Az elnök korábban már két olyan elítéltnek is megkegyelmezett, aki ennek a vizsgálatnak a vádlottja volt.

A kedden amnesztiában részesítettek között van a kormánnyal szerződésben álló Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottja, akik részt vettek a 2007-es bagdadi vérengzésben, és megöltek tizennégy iraki civilt. A négy érintettet hosszú börtönbüntetésre ítélték, ám támogatóik azzal az érvvel lobbiztak az elnöknél, hogy túl szigorú büntetést kaptak.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!