Örökös mentelmi jogot kaptak az egykori orosz elnökök és családtagjaik

2020. december 22. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amiben örökös mentelmi jogot adott minden korábbi orosz elnöknek és családtagjaiknak – ezt kedden tette közzé a Kreml, írja a Guardian. A törvény szerint az egykori elnökök és családtagjaik mentesülnek mindenféle felelősségrevonás alól, bármilyen bűncselekményt is követtek el életük során.

Nem tartóztathatják le őket, nem tarthatnak náluk házkutatást, és nem hallgathatják ki őket sem rendőrök, sem nyomozók.

Emellett a kedden aláírt jogszabály szerint életük végéig helyet kapnak az orosz parlament felsőházában a volt elnökök, amivel szintén biztosítva lett számukra a mindhalálig szóló mentelmi jog.

Bár korábban is volt elnöki immunitás az orosz jogrendszerben, az csak az elnöki hivatali idején elkövetett bűncselekményekre volt érvényes. A most törvénybe iktatott örökös mentelmi jogtól pedig továbbra is megfoszthatják azokat, akikről a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság is megállapítja, hogy hazaárulást vagy más hasonlóan súlyos bűncselekményt követnek el.

A törvényjavaslatot már a nyáron elfogadták egy népszavazás keretében – együtt azzal a javaslattal, ami szerint a 68 éves Putyin elnök egészen 2036-ig hatalomban maradhatna. Bár korábban azt pletykálták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az állítólag romló egészségügyi állapotára hivatkozva lemondana, a Kreml tagadta ezeket a híreszteléseket. Azonban egyelőre Putyin sem döntötte el, indul-e 2024-ben a következő elnökválasztáson – legalábbis ezt mondta nemrég az idén is megrendezett decemberi nemzetközi sajtótájékoztatóján, amiről itt számoltunk be.

Az orosz Duma alsóháza emellett elfogadott egy olyan törvényjavaslatot is, ami szerint bizalmas adatként kezelik az igazságszolgáltatás, a bűnügyi, a szabályozó és a katonai szervek alkalmazottaival kapcsolatos információkat. Ezt a javaslatot egy nappal azután fogadták el, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus álnéven felhívta a megmérgezésében részt vevő egyik titkosügynököt, aki elmesélte, hogy az alsónadrágjába rakták az idegmérget. Navalnij az ügynök számát elvileg kiszivárgott iratokból és utazási nyilvántartásokból szerezte meg, majd később közzé is tette a férfi lakcímét és telefonszámát is – ezt a mostani javaslat szerint már nem tehetné meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!