A Nemzeti Liberális Párt pénzügyminiszterét kérték fel kormányalakításra Romániában

2020. december 22. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis román államfő kedden megbízta Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás után alakult jobbközép koalíció jelöltjét az új kormány megalakításával, írja az MTI.

A koalíciós pártok – Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – elnökei és Florin Cîţu együtt érkeztek a keddi konzultációra, ahol átadták Iohannisnak a 2020-2024 közötti közös kormányzásról hétfőn megkötött koalíciós megállapodást.

A miniszterelnök-jelöltnek elvileg tíz napja van, hogy a kormány névsora és programja számára bizalmat kérjen a parlamenttől, de várhatóan már karácsony előtt beiktatják az új román kormányt. A koalícióra készülő romániai pártok vezetőinek pénteken sikerült megegyezniük a legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztásáról. Az USR-PLUS adja a másik kormányfőhelyettest és a szenátus, a PNL pedig a képviselőház elnökét. Az RMDSZ miniszterelnök-helyettesi és további két miniszteri tisztséget kap a jobbközép kormányban.

Florin Cîţu pénzügyminiszter és Klaus Iohannis államfő kézfogása 2019. november 4-én, Bukarestben – Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Florin Cîţu pénzügyminiszter és Klaus Iohannis államfő kézfogása 2019. november 4-én, Bukarestben – Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

A PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek 3 tagja lesz a kormányban. Kelemen Hunor pártelnököt miniszterelnök-helyettesi tisztségre, Cseke Attilát fejlesztési miniszternek, Tánczos Barnát környezetvédelmi miniszternek, Novák Károly Eduárdot pedig ifjúsági miniszternek jelöli az RMDSZ.

Bár a választások előtt az eddigi kormányfőt, Ludovic Orbant várták a következő kormány élére, a december 6-i választásokat meglepetésre az ellenzéki PSD nyerte meg a voksok 29 százalékával. Emiatt Orban már a választások másnapján lemondott. Az RMDSZ 6 százalékot ért el az országgyűlési választásokon, és ezzel bekerült a parlamentbe. Klaus Iohannis államfő Florin Cîţu pénzügyminisztert bízta meg a kormányalakítással, aki a Maszol.ro portréja szerint bankárként a lej elleni spekulatív támadással, politikusként pedig neoliberális dogmáival tűnt ki. Cîţu tavaly november óta irányította a pénzügyminisztériumot.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!