Kelemen Hunort jelöli miniszterelnök-helyettesnek az RMDSZ

2020. december 21. – 19:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunort, Cseke Attilát, Tánczos Barnát és Novák Károly Eduárdot jelöli az alakuló Citu-kormányba.

A sajtóba kiszivárgott neveket Kelemen Hunor RMDSZ-elnök erősítette meg a hétfőn délután tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta: az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hétfő délutáni online ülésén megszavazta a kormányban való részvételt. A miniszterelnök-helyettes és a miniszterjelöltek neveit a hétfő este ülésező Szövetségi Állandó Tanácsnak is el kell fogadnia.

Az előterjesztés értelmében Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt miniszterelnök-helyettesi tisztségre, Cseke Attilát fejlesztési miniszternek, Tánczos Barnát környezetvédelmi miniszternek, a paralimpiai bajnokot Novák Károly Eduárdot pedig ifjúsági miniszternek jelöli az RMDSZ, írja az MTI.

Az RMDSZ-nek juttatott tárcák közül a Fejlesztési, Közművesítési és Közigazgatási Minisztériumot és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumot is kiemelt fontosságúnak minősítette. Előbbiről elmondta: a tárca nemcsak kifizető hivatalként fog működni, hanem az egész ország fejlesztési stratégiáját és az ország régiói közötti fejlesztési egyenlőtlenségek kiegyensúlyozásának tervét is ez dolgozza ki. Utóbbit azért tartotta fontosnak, mert az EU forrásainak a felhasználásánál a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem fokozott figyelmet kap. Kelemen Hunor elmondta: a miniszterelnök-helyettesi és miniszteri tisztségeken túl az RMDSZ-nek 12 államtitkári és egy helyettes államtitkári tisztség is jut.

A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hétfő este jóváhagyta az RMDSZ miniszterelnök-helyettes és miniszterjelöltjeit – közölte a szövetség sajtószolgálata.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke – Fotó: Baranyi Ildikó / MTI
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke – Fotó: Baranyi Ildikó / MTI

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!