Kiűzné a parlamentből Románia sírásóit a leendő román kormányfő

2020. december 11. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk többséggel, egymástól távol álló pártok alakíthatnak koalíciós kormányt Romániában, mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő pénteken az M1-en.

Klaus Iohannis államfő már hétfőn egyeztetett a jobboldali Nemzeti Liberális Párttal (PNL), és jelezte, hogy jobbközép kormánykoalíció várható. A szakértő szerint szombaton kezdi meg a tárgyalásokat a kormányzásról a PNL, az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), írja az MTI.

Az egykori PNL-es államfő Florin Cîţu pénzügyminisztert bízta meg a kormányalakítással, róla a Maszol.ro írt nemrég portrét. Ebben azt írják, bankárként a lej elleni spekulatív támadással, politikusként pedig neoliberális dogmáival tűnt ki Cîţu, aki tavaly november óta irányítja a pénzügyi tárcát.

Emellett gyakran nevezte a korábban évekig kormányzó posztkommunista-populista Szociáldemokrata Pártot (PSD) gazembereknek, bűnözőknek, gazdasági analfabétáknak és Románia sírásóinak, akiknek „el kell tűnnie a parlamentből”.

Bár a választások előtt az eddigi kormányfőt, Ludovic Orbant várták a következő kormány élére, a december 6-i választásokat meglepetésre az ellenzéki PSD nyerte meg a voksok 29 százalékával. Emiatt Orban már a választások másnapján lemondott: mint mondta, ő „minden tőle telhetőt megtett”, de Romániának új kormányra van szüksége, és „nem ragaszkodik görcsösen” a miniszterelnöki poszthoz.

Tíz év, tizenhárom kormányfő

Szintén román belpolitikai hír, hogy koronavírus-fertőzést mutattak ki Alexandru Rafilánál, a PSD miniszterelnök-jelöltjénél. Rafila civilben mikrobiológus, és ő képviseli Romániát az Egészségügyi Világszervezetben. A járvány kezdete óta gyakran szerepelt a tévében, ezért is jelölték őt a szociáldemokraták a kormányfői posztra, mivel „ő a legkézenfekvőbb és legalkalmasabb az egészségügyi válság megoldására”.

Rafila mégis elkapta a koronavírust: állítása szerint ugyan betartotta a maszkviselési előírásokat, de egy olyan kollégájától kapta el a fertőzést, akivel együtt ettek, gyerekeik pedig együtt játszottak. Marcel Ciolacu, a párt elnöke hétfőn fog találkozni Iohannis elnökkel, ahol kormányalakítási megbízást kér Rafila számára.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

A vasárnapi választásokon öt párt jutott a parlamentbe. Harmadik helyen a PSD és a PNL mögött a progresszív USR-PLUS szövetség végzett 15 százalékkal, nagy meglepetésre az ultranacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 9 százalékkal lett a negyedik, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 5,82 százalékkal az ötödik bejutó párt a parlamentben. Traian Băsescu volt államfő Népi Mozgalom Pártja (PMP) néhány tizeddel maradt az 5 százalékos küszöb alatt.

Érdekesség, hogy akár Rafilu, akár Citu lesz Románia következő miniszterelnöke, ő lenne Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta a szomszédos ország 14. kormányfője

– igaz, volt, aki csak néhány napig, ideiglenesen töltötte be a posztot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!