Miniszterelnök-helyettesi és két miniszteri tisztséget kap a formálódó román kormányban az RMDSZ

2020. december 18. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Miniszterelnök-helyettesi és további két miniszteri tisztséget kap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Florin Cîţu vezette, most körvonalazódó jobbközép kormányban, írja az MTI. A koalícióra készülő romániai pártok vezetőinek pénteken sikerült megegyezniük a legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztásáról.

A Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS adja a másik kormányfőhelyettest és a szenátus, a PNL a képviselőház elnökét.

A PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek pedig 3 tagja lesz a kormányban. RMDSZ-es vezető lesz a fejlesztési, közművesítési és közigazgatási, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, illetve az ifjúsági és sportminisztérium élén.

Bár a választások előtt az eddigi kormányfőt, Ludovic Orbant várták a következő kormány élére, a december 6-i választásokat meglepetésre az ellenzéki PSD nyerte meg a voksok 29 százalékával. Emiatt Orban már a választások másnapján lemondott. Az RMDSZ 6 százalékot ért el az országgyűlési választásokon, és ezzel bekerült a parlamentbe. Klaus Iohannis államfő Florin Cîţu pénzügyminisztert bízta meg a kormányalakítással, aki aMaszol.ro portréja szerint bankárként a lej elleni spekulatív támadással, politikusként pedig neoliberális dogmáival tűnt ki. Cîţu tavaly november óta irányítja a pénzügyi tárcát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!