Trump csapata jogi úton szerezné vissza Pennsylvania húsz elektorát

2020. december 21. – 06:37

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata ismét keresetet nyújtott be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz, amitől azt reméli, hogy megfordul a november 3-i elnökválasztás eredménye, írja az AP hírügynökség.

Az MTI idézi Rudy Giuliani, Trump ügyvédjének közleményét: követelik a legfelsőbb bíróságtól, hogy változtassa meg azokat az ítéleteket, amelyekben egy pennsylvaniai bíróság értelmezte a tagállami levélszavazás szabályait. Az elnök szerint a pennsylvaniai levélszavazatok szabálytalanok voltak, így nem lenne szabad figyelembe venni azokat. Giuliani hozzátette, hogy bármilyen jogorvoslatot elfogadnak, azt is, hogy a pennsylvaniai törvényhozás – amelyben a republikánusok vannak többségben – állapítsa meg, melyik jelölt győzött az államban, ne pedig a helyi választási bizottság, és akkor Pennsylvania húsz elektori szavazatát Trump kapná meg.

Ennek valószínűleg kevés jelentősége van, mert ha Pennsylvania húsz elektori szavazata mégis valamilyen módon az elnököt támogatná, az is messze kevés volna az eredmény megfordításához.

November 24-én Trump már jóváhagyta a hatalomátadást, miután Michigan állam választási bizottsága hitelesítette Biden győzelmét.

Trump a választás éjszakájától sokáig azt állította, hogy a demokraták a levélszavazataikkal elcsalták a választást, ezt azonban sem ő, sem jogászai sem tudták alátámasztani, ellenben azt követelték, hogy több millió érvényes levélszavazatot utasítsanak el. Rudy Giuliani vezetésével jogi keresetek tucatjait indították el, ezek azonban mind visszapattantak a bíróságokról.

Trump nem volt hajlandó elismerni a vereségét, szinte minden megszólalásában a csalásvádat hangsúlyozta; eközben a Republikánus Párt jelenlegi vezető politikusai többen támogatták jogi küzdelmeiben, míg néhány hivatalban lévő szenátor és a már visszavonult veteránok közül sokan arra szólították fel, hogy az ország érdekében minél előbb kezdődjön meg a hatalom átadása.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!