Barack Obama a Fülöp-szigetekkel említette egy lapon Magyarországot egy interjúban

Legfontosabb

2020. december 16. – 22:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Barack Obama volt az amerikai The Daily Social Distancing Showvendége, a novemberben megjelent A Promised Land című könyvéről beszélgetett Trevor Noah műsorvezetővel. Obama, aki 2009 és 2017 között volt az Egyesült Államok elnöke, azt mondta, a könyvvel szerette volna bemutatni a Fehér Ház világát.

A műsorvezető megkérdezte Obamát, mivel győzné meg a fiatalokat, hogy maradjanak optimisták a jövőt illetően. Erre azt válaszolta, hogy ha végigolvassák a 700 oldalas könyvet, akkor meglátják, milyen sok strukturális akadállyal kell szembenéznie annak, aki jobbá akarja tenni a világot, példaként a párizsi klímaegyezményt hozta fel. Itt kitért arra is, hogy az amerikai demokrácia sem úgy működik, ahogyan kéne. Valószínűleg ha ő lenne most fiatal, ugyanilyen frusztrált és elégedetlen lenne a fennálló rendszer miatt, mondta.

Obama a világ több pontján indított vezetőképzést, ennek kapcsán kérdezte meg Trevor Noha, hogy szerinte milyen egy vezető. Obama a johannesburgi programot emlegette fel, ahol 200, különböző országokból származó résztvevővel dolgoztak, voltak köztük vállalkozók és parlamenti képviselők is. Ami közös volt bennük, hogy nem egyedül akarták megváltoztatni a világot, hanem másokkal együttműködve, felszabadítva a bennük rejlő potenciált.

Akkor mondott egy beszédet, amiben szembe állította egymással a demokratikus, a különböző véleményeket tiszteletben tartó és az erős kezű, hiearchikus vezetési stílust. Szerinte ez a két megközelítés teljesen másképp értelmezi a vezető és a hatalom fogalmát. Ahogy az Egyesült Államokban is látták, jegyezte meg Obama, ez a két felfogás folyamatos harcban áll egymással van, és nem ért véget azzal, hogy Donald Trum elvesztette az elnökválasztást, és Joe Biden nyert. (Ez a rész a 9-10. perc környékén következik.)

Máshol is látni hasonló tendenciákat, folytatta Obama, és a Fülöp-szigeteket és Magyarországot említette még példaként, de sem az őrült drogháborút folytató Rodrigo Dutertét, sem Orbán Viktort nem nevezte meg konkrétan.

Orbán 2016-ban és idén is nyíltan Trump győzelmének szurkolt, ebben a cikkben foglaltuk össze, hogy kiállásának milyen kockázatai lehetnek a magyar kormányra nézve. Arról pedig, hogy a magyar politológusok szerint milyen vezető Orbán, ebben a cikkben olvashat.

Trevor Noah műsorában nem először kerül elő Magyarország, nemrég Szájer József orgiás botrányával viccelődött. Az ügyről azt mondta, semmi botrány nincs a meleg szexben, az a botrányos, hogy ezek a politikusok azt állítják magukról, hogy melegellenesek, és erre kiderül a fenti sztori. Sajnálja ezeket a politikusokat, mert olyan társadalomban élnek, ahol rémisztőnek tűnik felvállalni, hogy kik is ők valójában, és ezért magukat és másokat is utálni kezdenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!