Orbán kész lenne megvétózni egy brexitmegállapodást is, ha nem lenne fair

2020. december 11. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor megvétózna egy olyan brexitmegállapodást, ami szerinte „megbüntetné Nagy-Britanniát az EU elhagyásáért” – ezt a Daily Mailnek adott interjújában mondta a magyar miniszterelnök. James Franey, a brit bulvárlap brüsszeli tudósítója a lengyel nagykövetség közelében kapta el Orbánt az uniós költségvetés csütörtök esti elfogadása után, írja az Euronews.

Szerinte az „eurokraták” csak egy „tisztességes megállapodást” köthetnek a britekkel. A Daily Mail megkérdezte Orbánt, hogy egy rossz megállapodást megvétózna-e, amire azt válaszolta:

„Igen, csak egy fair megállapodást fogunk elfogadni.”

A magyar miniszterelnök már az uniós költségvetés ügyében is alkalmazta a vétóval való fenyegetést mint tárgyalási eszközt – ennek eredménye volt a német-lengyel-magyar megállapodás is a jogállamisági rendeletről, amiről itt olvashat.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán repült Brüsszelbe tárgyalni Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Bár a jelentős nézetkülönbségek miatt egy időre felfüggesztett brexittárgyalásokat a múlt hét végén sikerült újraindítani, az Európai Bizottság vészforgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha az EU és Nagy-Britannia közti kapcsolatokat december 31-ig sem sikerülne rendezni – erről itt írtunk bővebben.

Ha december 31-ig nem születik megállapodás, akkor 2021-ben az EU és az Egyesült Királyság már a Kereskedelmi Világszervezet rendszere alapján kereskedik majd – hogy ez milyen következményekkel járna, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!