A jogállamisági problémák fennállásáig folytatná a Magyarország elleni 7-es cikk szerinti eljárást az EU igazságügyi biztosa

2020. november 30. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel az Európai Unió értékeit továbbra is fenyegetik, ezért folytatni kell a 7-es cikk szerinti eljárást Magyarország és Lengyelország ellen mindaddig, amíg a jogállamisági problémák a két országban fennállnak – mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfői ülésén, írja az MTI.

Reynders azt reméli, a magyar és lengyel hatóságok elgondolkodnak a problémák megoldásán, szerinte az Európai Bizottság bármikor kész együttműködni a két tagállammal és egyeztetni illetékes hatóságaikkal. Azonban arra is készen áll, hogy a közös értékek védelmében minden rendelkezésére álló eszközzel éljen, köztük a kötelezettségszegési eljárással, valamint az első ízben szeptemberben bemutatott jogállamisági jelentéssel, ha a helyzet nem javulna.

A végső döntés ebben a Tanács kezében van ebben a kérdésben, de a bizottság nyomást gyakorolhat mindkét tagállamra. Reynders azt mondta, hogy az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament között rendkívül pozitív megállapodás jött létre az unió hosszútávú költségvetéséhez, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó jogállamisági feltételrendszerről. Az uniós bizottság várja, hogy a bevezetni kívánt mechanizmussal összefüggésben végleges döntés szülessen.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!