Von der Leyen: Ha a magyaroknak és a lengyeleknek gondjuk van, forduljanak az Európai Bírósághoz

2020. november 25. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy helyénvaló, arányos és szükséges az EU-s költségvetést a jogállamiság betartásához kötni, írja a Politico.

Beszédében felszólította a magyar és a lengyel kormányt, hogy ne akadályozzák vétójukkal a költségvetés elfogadását. Azt mondta, ha a magyaroknak és a lengyeleknek gondjuk van a jogállamisági kitétellel, nyugodtan forduljanak az Európai Bírósághoz.

Az EU-s vezetők még júliusban állapodtak meg egy történelmi, 1180 milliárd eurós költségvetésről és egy, a koronavírus okozta válság miatt létrehozandó 750 milliárd eurós segélyalapról.

Orbán Viktor azért döntött a vétó mellett, mert szerinte veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat és Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést és a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass