Von der Leyen: Ha a magyaroknak és a lengyeleknek gondjuk van, forduljanak az Európai Bírósághoz

2020. november 25. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy helyénvaló, arányos és szükséges az EU-s költségvetést a jogállamiság betartásához kötni, írja a Politico.

Beszédében felszólította a magyar és a lengyel kormányt, hogy ne akadályozzák vétójukkal a költségvetés elfogadását. Azt mondta, ha a magyaroknak és a lengyeleknek gondjuk van a jogállamisági kitétellel, nyugodtan forduljanak az Európai Bírósághoz.

Az EU-s vezetők még júliusban állapodtak meg egy történelmi, 1180 milliárd eurós költségvetésről és egy, a koronavírus okozta válság miatt létrehozandó 750 milliárd eurós segélyalapról.

Orbán Viktor azért döntött a vétó mellett, mert szerinte veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat és Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést és a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!