Négy tízéves gyereket hallgatott ki a francia rendőrség a lefejezett tanár ügyében

2020. november 7. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vettek négy tízéves gyereket szüleikkel együtt Franciaországban, mert a diákok helyeselték Samuel Paty lefejezését októberben, közölte Camille Chaize, a belügyminisztérium szóvivője az MTI szerint.

A gyerekek korábban arról beszéltek, hogy Paty meggyilkolása jogos volt, mert tilos kigúnyolni a prófétát, és azt is mondták, hogy ők is megölnék bármelyik tanárukat, ha a prófétán viccelődne.

A rendőrség a családok otthonait is átkutatta. A gyerekeket és szüleiket pár órás kihallgatás után elengedték, de egy oktatáson kell részt venniük a témában.

A földrajz-történelem szakos tanárt egy csecsen származású iszlamista az iskolája közelében Párizs egyik elővárosában fejezte le október közepén. Azért lett célpont, mert a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. Hogy milyen folyamat vezetett a gyilkossághoz, arról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Szombaton Samuel Paty és a nizzai merénylet áldozatainak emlékére tartottak megemlékezést Nizzában, Jean Castex miniszterelnök arról beszélt, hogy a szélsőségesek francia állampolgárokat igyekeznek beszervezni. „Ismerjük az ellenséget. Nem csak azonosítani sikerült, hanem neve is van: radikális iszlamizmus, egy politikai ideológia, amely eltorzítja az iszlámot, kiforgatja a muszlim szövegek szavait, az iszlám dogmáit és parancsait, hogy tudatlanságot és gyűlöletet terjesztve uralomra törjön” – fogalmazott a miniszterelnök az MTI beszámolója szerint.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!