Hárman meghaltak egy késes támadásban Nizzában

2020. október 29. – 10:13

frissítve

Hárman meghaltak egy késes támadásban Nizzában
Fotó: Valery Hache / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Késes támadás történt délelőtt 9 óra körül Nizzában, a Notre-Dame-nál, aminek a francia lapok információi szerint három halálos áldozata lehet. A polgármester szerint közülük ketten az épületben haltak meg. A bazilikát a francia rendőrség különleges alakulata lezárta.

Korábban több sérültről is írtak a francia lapok, de a Le Monde forrásai csak a három halálos áldozatról tudnak. Egyelőre nem tudni hivatalos forrásból, hogy vannak-e további sérültek.

Több francia lap pedig arról írt meg nem erősített rendőrségi forrásra hivatkozva, hogy az egyik elhunytat, egy idős nőt lefejezhették. Később a Le Figaro azt írta, hogy az egyik nőnek elvágták a torkát, és egy rendőrségi forrásuk szerint „szinte lefejezték”.

A lap úgy tudja, a nő a templomban halt meg, egy másik nő pedig az utcán, miközben egy közeli kávézóba próbált menekülni. A harmadik áldozat információik szerint egy 45 év körüli férfi: róla Philippe Asso kanonok az AFP-nek azt mondta, hogy a templom sekrestyése volt. Van olyan forrás, aki szerint a férfi torkát is elvágták, máshol azt írták, hogy késszúrásokba halt bele.

A támadás után nem sokkal lövéseket hallottak a környéken, a rendőrség pedig elfogta a gyanúsítottat – számolt be erről Twitteren a város polgármestere, aki azt is írta: a jelek arra utalnak, hogy terrortámadás történhetett. A huszonéves támadót lőtt sérülésekkel kórházba szállították. A BMFTV szerint a terrorellenes ügyészség indít nyomozást az ügyben, a miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a legmagasabbra emelték a Vigipirate rendszerben a terrorfenyegetettség szintjét.

Fotó: Valery Hache / AFP
Fotó: Valery Hache / AFP

Gerald Darmanin belügyminiszter a nizzaiakat arra kérte, kerüljék el a területet, és kövessék az utasításokat. A történtek kezelésre ún. válságcsoportot állítottak fel, amihez a belügyminiszter mellett Jean Castex miniszterelnök is csatlakozott, és odatart Emmanuel Macron köztársasági elnök is.

Christian Estrosi polgármester a helyszín közelében, a sajtónak nyilatkozva azt mondta: Macron telefonon hívta őt, hogy támogatásáról biztosítsa, csütörtök kora délutánra Macron ígéretének megfelelően oda is ért Nizzába. Estrosi „iszlamofasizmusról” beszélt, és azt mondta, hogy információi szerint a támadó az Allahu Akbar (Isten a leghatalmasabb) kifejezést hajtogatta.

A francia parlamentben délelőtt egyperces néma csendet tartottak a képviselők a támadás elszenvedőinek tiszteletére, a francia püspöki konferencia elnöke pedig azt írta a Twitteren, hogy imádkozik a nizzaiakért.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is a közösségi oldalon reagált: azt írta, mélységesen megdöbbentette és elszomorította a szörnyű támadás.

„Ezt a fájdalmat mindannyian érezzük Európában. Közös felelősségünk, együtt kell kiállnunk az erőszak ellen, és azok ellen, akik uszítanak és gyűlöletet terjesztenek”

– fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök sok erőt kívánt az áldozatok családjainak az Emmanuel Macronnak küldött levelében. Azt is írta, hogy „A mai és az elmúlt hetek támadásai is egyértelműen megmutatták, hogy közös európai kultúránk, életmódunk és értékeink a szélsőséges terrorizmus célkeresztjébe kerültek”. Szijjártó Péter is reagált a történtekre a Facebookon: ő nem kívánt sok erőt, sem részvétet nem nyilvánított, ellenben a külgazdasági és külügyminiszter az „Európa, ébresztő!” felszólítással írt bejegyzést, amiben azt kérdezte: „Mi jön még? Vagy minek kell még jönnie, hogy egyes döntéshozók végre észhez térjenek?”

Szolidaritását fejezte ki Angela Merkel német kancellár is, Boris Johnson brit miniszterelnök is azt írta, Franciaország mellett állnak a terrorizmus elleni harcban. Ferenc pápa is a Twitteren reagált: egyebek mellett azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért, a családjaikért és a francia emberekért.

A Le Figaro információi szerint két órával a nizzai támadás után a rendőrök lelőttek egy férfit Avignonban, aki késsel próbált rájuk támadni. További késes támadás történt a szaúdi francia nagykövetség előtt is csütörtökön, itt egy biztonsági őr sérült meg, a támadót elfogták a szaúdi rendőrök – közölte közleményében a követség. Lyonban egy késsel hadonászó 26 éves afgán férfit tartóztattak le csütörtökön délelőtt, ám az esetnek állítólag nincs köze a nizzai támadáshoz – írja a Le Parisien.

Emmanuel Macron államfő bejelentette, hogy háromezerről hétezerre növelik az utcán lévő katonák számát az országban. Az elmúlt két hónap alatt ez volt a harmadik olyan támadás Franciaországban, amik elkövetését a hatóságok muszlim szélsőségesekhez kötöttek – írja az AP hírügynökség.

Október 16-án egy 47 éves francia történelemtanárt, Samuel Patyt lefejezett egy 18 éves csecsen iszlamista, amiért a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát mutogatott. Itt írtunk arról bővebben, hogy a tanár meggyilkolása és a tragédiát megelőző napok történései súlyos kérdésekkel szembesítik a francia társadalmat és a döntéshozókat.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!