Lefejeztek egy tanárt Párizs elővárosában

2020. október 16. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy lefejezett holttestet találtak pénteken délután Párizs egyik elővárosában, Conflans-Sainte-Honorine-ban egy oktatási intézmény közelében, írja a Le Figaro és több francia lap az AFP nyomozáshoz közel álló értesüléseire hivatkozva.

A lap azt írja, hogy a rendőrök egy kezében kést tartó férfit vettek észre, akit felszólítottak, hogy tegye a földre a fegyvert. Ezt nem tette meg, és agresszívan és fenyegetően kezdett viselkedni, ezért rálőttek. A támadón egy robbanómellényre emlékeztető tárgy is volt a Le Figaro cikke szerint.

A helyszínt biztosítják rendőrök egy középiskola előtt 2020. október 16-án, miután lefejeztek egy történelemtanárt Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök lelőtték.Fotó: Michel Euler/MTI/AP/
A helyszínt biztosítják rendőrök egy középiskola előtt 2020. október 16-án, miután lefejeztek egy történelemtanárt Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök lelőtték.Fotó: Michel Euler/MTI/AP/

A Le Monde szerint a férfi súlyosan megsérült, az actu.fr-nek viszont egy forrás azt mondta, hogy meghalt. A New York Times azt írja, hogy legalább tízszer lőttek rá a férfira. Az eset miatt a terrorellenes ügyészség indított nyomozást „terrorszervezettel összefüggő gyilkosság” ügyében.

A francia hírügynökség közlése szerint az áldozat az iskola földrajz és történelem szakos tanára volt, aki az egyik tanórán Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott a tanulóknak. Az AFP információi szerint az elkövető a tanár kivégzésekor azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”.

A terrorista a Le Figaro szerint az egyik diák apja lehetett, ugyanakkor az elkövető kilétéről egyelőre ellentmondásos információk vannak. A Franceinfo hírrádió szerint a támadó egy 18 éves, Moszkvában született csecsen férfi lehetett, írja a Reuters.

Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy marokkói útját megszakítva azonnal visszautazik Párizsba. Jean Castex francia miniszterelnök és Emmanuel Macron elnök is a helyszínre indult péntek este, az elnök iszlamista terrortámadásnak nevezte a történteket.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadás történt, ezekben több mint 250-en vesztették életüket. Szeptember végén késsel megsebesítettek két embert a Charlie Hebdo korábbi párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A szeptember végi támadás fő gyanúsítottja a francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt. (MTI)


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!