Így áll most Trump és Biden küzdelme – röviden

2020. november 4. – 07:51

frissítve

Így áll most Trump és Biden küzdelme – röviden
Választási eredményváró az arizonai Sierra Vistában, a tévében éppen a Virginia államból érkező adatokat mutatják – Fotó: Ariana Drehsler / AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerda délután még mindig számolnak az amerikai elnökválasztáson (az eredmények alakulását élőben itt követheti>>>), ahol nincs meg az eredmény Donald Trump elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között. A helyi idő szerint szerdán újrainduló szavazatszámlálás viszont máris hozott két fordulatot.

Biden még kedden rövid beszédben azt mondta, türelmesnek kell lenni, szerinte jó úton vannak afelé, hogy megnyerjék a választást. Trump már arról beszélt, hogy megnyerték a választást, noha több államban még számolnak. A Twitterén írta, hogy nagyon vezetnek, és szerinte a demokraták el akarják csalni a választást.

Az eredmény végül néhány középnyugati államon múlhat – melyekben végeredmény ráadásul a levélszavazatok miatt csak hosszú órák vagy szoros állás esetén akár napok múlva várható.

Nem az országosan leadott szavazatok számítanak, hanem összesen 538 elektor a tét – aki 270-et elér, az már győztesnek mondhatja magát.

Biden eddig 224, Trump 213 elektort szerzett meg biztosan a CNN és a BBC összesítése szerint, de 2016-hoz képest egyelőre egyik államban sem történt változás, egyedül Nebraska egyik kongresszusi körzete fordult meg Biden javára.

Trump több fontos államban is messze a közvélemény-kutatások fölött teljesített, az előzetesen billegőnek minősített Floridát, Ohiót és Iowát is biztosan nyerte meg, és Texasban sem tudott közel kerülni Biden.

Biden nyert New Hampshire-ben, és vezet Arizonában (de csökkent némileg az előnye), míg Észak-Karolina és Georgia még szoros. Georgiában magyar idő szerint délután kettő után kezdték újra a szavazatszámlálást 92 százalékos feldolgozottságnál.

Most minden szem az USA északkeleti részének három csatatérállamára Pennsylvaniára, Michiganre és Wisconsinra szegeződik, amelyeket négy éve 1 százaléknál kisebb különbséggel nyert meg Trump. Utóbbi kettőben a szerdán összesített szavazatok alapján fordítani tudott Biden.

Wisconsinban járnak a leginkább elől a számolásban, sokáig Trump vezetett, de több százezer levélszavazat összeszámolása után Biden átvette a vezetést, és végül 21 ezres előnnyel megnyerte az államot és annak 10 elektori szavazatát. Donald Trumpék már ezelőtt jelezték, hogy újraszámolást kérnek.

Szintén fordulat állt be Michiganben, ahol a levélszavazatokhoz érve sikerült Bidennek fordítania: 83 százalékos feldolgozottságnál még 1,3 százalékpont volt Biden hátránya, 90 százalékos feldolgozottsághoz érve viszont már 0,2 pontos előnyt szerzett a demokrata jelölt. 94 százaléknál már 0,7-es előnye volt Bidennek.

A részeredmények szerint Pennsylvaniában Trump vezet, a szavazatszámlálásban azonban itt hátravannak még a sokkal inkább a demokratáknak kedvező levélszavazatok, valamint olyan népes körzetek (például nagyvárosok), melyek nagy arányban szavaznak a demokratákra. Várhatóan csütörtökön vagy pénteken lehet eredmény az államban.

A trióból a legtöbb elektorral, 20-szal kecsegtető Pennsylvania államban pedig három napon belül elfogadják a választás napján feladott levélszavazatokat is, eddig pedig 2,5 millió levélszavazatból csak 1 milliót számoltak össze, lehet, hogy csak pénteken lesz végeredmény.

Nevadában sokáig Biden vezetett, ott viszont 86 százalékos feldolgozottságnál Trump 1 százalékon belül van. Nevadában is elfogadják a keddig érvényesen postára adott levélszavazatokat, ha november 10-ig beérkeznek.

> > > A Telex legfrissebb cikkeit itt találja < < <

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!