Trump szerint meg kell állítani a bécsihez hasonló ördögi támadásokat, Macron azt kéri Európától, hogy ne adja fel

2020. november 3. – 10:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este lövöldözések kezdődtek Bécs belvárosában. Négy ember meghalt, 17-en megsérültek. Az egyik támadót a rendőrség lelőtte, róla kiderült, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. A rendőrség jelenleg is nyomoz, Bécs belvárosát lezárták, a külföldi országok pedig sorra fejezik ki részvétüket Ausztriának. Összeszedtük a külföldi politikusok reakcióját a terrorizmus elleni küzdelemről, az európai egységről és az összefogásról.

A bécsi lövöldözésről részletes cikkünket itt olvashatja

Emanuel Macron, Franciaország elnöke azt mondta, „mi, francia emberek osztozunk az osztrák polgárok bánatában”. Franciaországban nemrég egy ortodox papra lőttek rá Lyonban, majd támadás történt egy nizzai templomban, emellett pedig az egész világot megrázta a lefejezett francia tanár esete. Macron az Európát ért támadásokra azt mondta,

„Európának nem szabad feladnia a küzdelmet a terrorizmus ellen, mert ez a mi Európánk. Az ellenségeinknek tudnia kell, kivel van dolguk.”

Donald Trump a Twitteren reagált a bécsi tragédiára. Azt írta:

„Meg kell állítani ezeket az ártatlan emberek ellen elkövetett ördögi támadásokat. Az Egyesült Államok Ausztria, Franciaország és Európa mellett áll a terroristák elleni küzdelemben.”

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Robert O'Brien közleményében azt írta, „nincs mentség az ilyen gyűlöletre és erőszakra”. Donald Trump demokrata kihívója, Joe Biden szintén elítélte az ausztriai támadást, hozzátéve, ilyen esetekben „mindannyiunknak közösen kell fellépnie a gyűlölet és az erőszak ellen”.

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson

Vladimir Putyin orosz miniszterelnök terrorelhárítási együttműködés megerősítését ajánlotta fel az osztrákoknak. Az orosz állam részvétét fejezte ki Ausztriának, Putyin „a terrorizmus minden formája és megnyilvánulása” elleni küzdelemben való együttműködésről szóló javaslata a nemzetközi közösség más tagjainak is szólt.

A német kancellár, Angela Merkel azt mondta, az „iszlamista terror a közös ellenségünk”, az ellene való harc pedig „közös ügyünk”. Merkel mély megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán, hozzátéve, „együttérzéssel és szolidaritással állunk osztrák barátaink mellett”. Németország az eset hatására fokozta az ellenőrzést az osztrák határon.

Németországhoz után Csehország is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön. Tomás Petrícek külügyminiszter azt mondta, „szükségesnek tartják ezeket az intézkedéseket, mert a bécsi merénylet valószínű elkövetői közül néhányan még szabadlábon vannak”.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson azt mondta, „az ország gondolatai most Ausztria körül mozognak”, míg Priti Patel belügyminiszter hozzátette, készek bármilyen támogatást nyújtani. Mark Rutte, a holland miniszterelnök szintén szolidaritását fejezte ki Ausztriával, akárcsak szlovák kollégája, míg Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyáva cselekedetnek, az emberi értékeket sértő tettnek nevezte a támadást.

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor reakciójáról itt írtunk.

A bécsi támadás miatt nemcsak a politikusok, hanem az egyházfő, Ferenc pápa is felszólalt. Ő fájdalmát fejezte ki a terrortámadás miatt és azt mondta, „imádkozni fog az áldozatokért és családjukért”. Hozzátette,

„Elég az erőszakból! Álljunk ki közösen a békéért és a testvériségért. Csak a szeretet képes felülírni az erőszakot.”

(BBC, MTI, The Local)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!