Puskával lőttek rá egy ortodox papra a franciaországi Lyonban

2020. október 31. – 17:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi rendőrség közlése szerint rálőttek egy ortodox papra a közép-franciaországi Lyonban egy görög templom közelében. A támadó elmenekült, jelenleg nagy erőkkel keresik – írja az MTI.

A görög állampolgárságú, 52 éves pap éppen a templomot zárta be a város hetedik kerületében, amikor egy lefűrészelt csövű puskával kétszer rálőttek. A papot a helyszínen életveszélyes sérülésekkel kezdték el kezelni, majd súlyos állapotban kórházba szállították. A férfi a mentősöknek azt mondta, hogy nem ismeri a támadóját. A támadásnak nem voltak szemtanúi, miután a koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett karantén miatt nem lehet indok nélkül az utcán tartózkodni, azt ugyanakkor tudni lehet, hogy nem volt istentisztelet, a pap nem viselt reverendát.

A helyszínt lezárta a rendőrség, és átmenetileg azt tanácsolták az embereknek, hogy kerüljék el a környéket. A rendőrség azóta megerősítette, hogy letartóztattak valakit az incidenssel kapcsolatban, de ennél bővebb információkat egyelőre nem közöltek. Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot emberölési kísérlet gyanújával, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik az üggyel. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a helyi ortodox közösséget, miután a személye vitatottá vált. A rendőrség emiatt jelenleg azt vizsgálja, hogy állhat-e személyes leszámolás a háttérben, de nem zárt ki semmilyen egyéb feltételezést sem.

A belügyminisztériumban Gérard Darmanin tárcavezető válságstábot állított fel, miután az országban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben a két nappal ezelőtti támadás óta, amikor hárman meghaltak egy késes támadásban Nizzában. Hetekkel korábban Párizsban egy 18 éves csecsen lefejezett egy tanárt, erről az ügyről, illetve a hátteréről korábban ebben a cikkben írtunk. Az elmúlt napokban több iszlám országban is franciaellenes tüntetések zajlottak, miután többen sértésnek vették Macron, és más francia politikusok szavait, melyek szerint Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!