Franciaellenes tüntetések zajlanak több iszlám országban

2020. október 30. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken több muszlim országban, például Pakisztánban, Bangladesben és Libanonban is franciaellenes tüntetéseket tartottak, amelyeken több ezren vettek részt. A tüntetők a francia termékek bojkottjára szólítottak fel, és elítélték Emmanuel Macron francia elnököt is, mert érzésük szerint Franciaország iszlámellenséget szít az elmúlt időszak terrortámadásai után, írja a BBC.

Csütörtökön egy 21 éves tunéziai férfi három embert ölt meg a nizzai Notre-Dame-bazilikában, korábban pedig egy tanár torkát vágta el egy csecsen származású terrorista Párizs közelében. A Mohamed-karikatúrák miatt meggyilkolt tanár, Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, hogy Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

A világ muszlim vallású országaiban többen sértésnek vették Macron, és más francia politikusok szavait. A franciaellenes megmozdulások napok óta tartanak több országban. Pakisztánban a rendőrök könnygázzal oszlatták fel az iszlámábádi francia nagykövetségnél tüntető ezres tömeget. Banglades fővárosában, Dakkában Macront ábrázoló képeket égettek, és iszlamofóbnak nevezték. Egy hete egy iráni újság ördögként ábrázolta a francia elnököt a címlapján.

A francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian a nizzai terrortámadás másnapján azt mondta, hogy a francia állampolgárok és érdekek veszélyben vannak külföldön. „A virtuális gyűlölettől gyorsan jutunk el a tényleges erőszakba, ezért úgy döntöttünk, hogy minden szükséges intézkedést meghozunk az érdekeink és az állampolgáraink védelmére” – mondta Le Drian, aki bejelentette, hogy a francia nagykövetségek utasítást kaptak, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket minden francia érdekeltségű épület és intézmény körül. (MTI)

A legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!