Egy iráni újság ördögként ábrázolta Macront

2020. október 27. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni külügyminisztérium kedden bekéretett egy francia diplomatát a Franciaországban nemrég megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt, amelyeket a szaúdi külügyminisztérium is bírált. Több iszlám országban tüntetéseket tartottak, amelyeken a demonstrálók Emmanuel Macron francia elnököt is ostorozták. A legfőbb franciaországi iszlám szervezet elnöke szerint azonban Franciaországban nem üldözik a muszlimokat.

Az MTI összefoglalója szerint az iráni külügyminisztérium egyik munkatársa az ország állami médiájának azt mondta, sajnálatos, hogy Franciaország nem szab gátat „az iszlám ellen a szólásszabadság örve alatt terjedő gyűlöletnek”.

Franciaországban azt követően publikálták a Mohamedet ábrázoló karikatúrákat, hogy október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak. A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és

az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

Párizs válaszlépését Teherán meggondolatlannak minősítette, a keményvonalas Vatan-e-Emrúz című iráni újság pedig Macront keddi címlapján ördögként ábrázolta.

Az újság címlapja Forrás: Vatan-e-Emrooz
Az újság címlapja Forrás: Vatan-e-Emrooz

A francia kormánynak a merényletre adott válaszát elítélte a szaúdi külügyminisztérium is, közleményében leszögezve: a királyság elutasít minden, az iszlámot a terrorizmussal összemosó célzást, és elítéli a Mohamedre vagy bármelyik prófétára nézve sértő karikatúrákat.

Bangladesben az ország egyik legnagyobb iszlamista pártjának számító Iszlami Andolan Banglades (IAB) szervezett tüntetést a karikatúrák ellen kedden, a dakkai rendőrség közlése szerint csaknem 40 ezren vonultak az utcára, a tüntetők Macront sátánizmussal vádolták. A szervezők felszólították a kormányt, küldje haza a francia nagykövetet. „Franciaország a muszlimok ellensége, így az őt képviselők is azok” – jelentették ki a szervezet részéről.

Tüntetéseket jelentettek Irakból, Pakisztánból és a Gázai övezetből, valamint Törökországból is, amelynek elnöke, Recep Tayyip Erdogan korábban azt mondta, Macronnak ki kéne vizsgáltatnia az elmeállapotát. Erdogan megjegyzésére válaszul Párizs a hét végén hazarendelte ankarai nagykövetét.

Az ügyben megszólalt a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának számító egyiptomi al-Azhar egyetem is. Az intézmény részéről úgy vélték, az iszlám elleni támadás egy tervezett politikai kampány része, amely a vallást használja fel politikai csaták megnyerésére.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Több iszlám országban a francia termékek bojkottjára szólítottak fel, Kuvaitban sok üzlet máris levette polcairól a francia árukat, Katarban pedig az ország állami egyeteme lemondta a tervezett francia kulturális fesztivált.

Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke szerint Franciaországban nem üldözik a muszlimokat, ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit e bojkottal szemben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!