Katarina Barley: Az európai pénzt a magyar nép kapja meg, ne pedig Orbán és barátai gazdagodjanak meg belőle

2020. október 6. – 05:55

frissítve

Katarina Barley: Az európai pénzt a magyar nép kapja meg, ne pedig Orbán és barátai gazdagodjanak meg belőle

Másolás

Vágólapra másolva

A Spiegel után most a 444-nek adott hosszabb interjút Katarina Barley, az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke, aki az elmúlt hetekben több németországi interjújában is élesen támadta a magyar kormányt.

(A Telex legfrissebb híreit itt találja meg.)

A szociáldemokrata politikus „teljesen képben van”, milyen reakciók érkeztek a magyar kormány politikusaitól azután, hogy a Deutschlandfunknak úgy nyilatkozott: Orbán Viktort kiéheztetné pénzügyileg.

„A Fidesz megpróbálja minden lehetséges módon lejáratni a kritikusait, és a sajtó nagy része a párt kezében van. Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar vagy a lengyel néptől. Épp ellenkezőleg: azt akarjuk, hogy a pénz a polgárokat gyarapítsa, és ne Orbánt vagy a vejét. Erről beszéltem az interjúban, és fogok is még beszélni róla”

– mondta Barley. Hangsúlyozta, kritikája az ország vezetőjének szólt, konkrétan Orbán Viktornak, és különösen annak, hogy teljesen elfogadhatatlan, amit a kormányfő az EU-s támogatásokkal művel.

Katarina Barley az egyik leghangosabb képviselője annak az EP-határozatnak, amely jogállamisági mechanizmust helyezne az EU következő költségvetésébe. A Spiegelnek adott interjúban is arról beszélt, „Orbán Viktor tíz éve azon dolgozik, hogy lépésről lépésre lebontsa a jogállamot, és ebben sajnos nagyon messzire jutott, párttársai az Európai Néppártban pedig tétlenül nézték ezt végig.”

Mint mondta, Orbán korlátozza a média szabadságát és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Elhallgattatja a kritikus parlamenti képviselőket és a kritikus művészeket.

Az EP-határozat alapján nem vehetne részt az uniós támogatások megpályáztatásában az a kormány, amely rombolja a demokratikus intézményeket.

„Magyarország esetében azt látják, hogy a pénzüknek egy hatalmas része nem a magyar nép javát szolgálja, pedig ezt nekik szánták. Ehelyett ez a pénz személyesen Orbánnak megy, a vejének, meg a barátjának, aki Magyarország leggazdagabb embere lett”

– mondta.

„Orbán a szülőfalujában futballstadiont épített, és EU-s pénzből még egy vasutat is hozzá. De ez európai pénz, azoké az országoké, amelyek összeadják, és ők azt akarják, hogy ezt a pénzt a magyar nép kapja meg. Ne pedig Orbán és a barátai legyenek egyre gazdagabbak belőle. Ezt a pénzt egyszerre lopják el az európai adófizetőktől és a magyar néptől is.”

A támogatásoktól viszont nem akarják megfosztani azokat, akiknek azt szánják. „Ezért nem a támogatásokkal visszaélő kormányokra kell bízni az elosztását, hanem más szereplőkre, akik eljuttatják a pénzt a polgároknak” – mondta a politikus.

Szerinte muszáj, hogy legyen egy közös álláspont arról, hogy mi az a jogállamiság, és mik a kritériumai. „Bármit vitathatnak a pártok, kormányok vezetői, a pozíciók elosztásától a határozatok tartalmáig, de az alapvető értékekről nem nyithatunk vitát.”

A fideszesek esetében azt látjuk, hogy végső soron minden cselekedetüknek egyetlen végső célja van: a hatalmuk bebiztosítása. Ezért akarnak mindent az ellenőrzésük alatt tartani. Összekeverik a demokráciát a többség diktatúrájával. De a demokrácia nem ez,

– mondta. A demokráciában a hatalom ugyanis csak korlátozott ideig tartható, és alapvetés, hogy egy napon a választók mást segítenek majd hatalomra, így működik a rendszer.

Mindeközben egy hétfő esti plenáris vitában a legtöbb képviselő bírálta a „jogállamisági mechanizmusról” a múlt héten kialakított tanácsi álláspontot, mivel az a gyakorlatban soha nem lenne alkalmazható, olvasható az Európai Parlament oldalán. Egyes országokban folyamatosan megsértik a jogállamiságot és elterjedt a korrupció, ezért az Unió tartozik azzal a polgárainak, hogy hatékonyan megvédi az adófizetők által finanszírozott költségvetést. Több képviselő egyenesen azt kérte, hogy hagyja abba az EU az alapvető jogokat megsértő tagállamok pénzelését.

Michael Roth, a német kormány külügyi államtitkár elmondta, hogy a Tanács és a Parlament végre egyetért abban, hogy szükség van egy eszközre a költségvetés védelmében. Hozzátette azt is, hogy „a javaslattal a Tanács minden tagállama egyetért, és most jött el az egyedülálló alkalom, hogy a tárgyalófelek végre közösen megállapodjanak a szabály konkrét tartalmában”.

Elemző cikkünket a jogállamisági vitáról ide kattintva olvashatja.

(Borítókép: Christophe Gateau / DPA)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!