Enyveskezű és korrupt Orbán Viktorról beszélt a Spiegelnek az EP német alelnöke

2020. október 5. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke ismét erős interjút adott azután, hogy három napja a Deutschlandfunknak úgy nyilatkozott: Orbán Viktort kiéheztetné pénzügyileg. Barley most a Spiegelnek azt mondta:

„Orbán Viktor tíz éve azon dolgozik, hogy lépésről lépésre lebontsa a jogállamot, és ebben sajnos nagyon messzire jutott, párttársai az Európai Néppártban pedig tétlenül nézték ezt végig.”

Mint mondta, Orbán korlátozza a média szabadságát és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Elhallgattatja a kritikus parlamenti képviselőket és a kritikus művészeket. A Nobel-díjas Kertész Imrét kitörölték az alaptantervből, és egy nacionalistával helyettesítették, akit háborús bűnökért ítéltek el korábban. (szerk. megj.: ez valójában nem így történt, Kertész Imre szerepel az irodalomkönyvekben.)

Barley a mostani jogállamisági feltételről szóló kompromisszumos ET-javaslatról azt mondta, hogy az nem elég erős, például csak abban az esetben vonná meg a pénzeket az országoktól, ha a jogállami feltételek megsértése hatással volna az EU költségvetésre. Ha tehát valaki az igazságszolgáltatást korlátozza, annak nem lennének következményei. Ugyanígy ez a javaslat lehetővé tenné a szankciók elhalasztását, ha az érintett kormányok tárgyalnának az állam- és kormányfők tanácsával.

Arra a kérdésre, hogy mindez teljesen hatástalan lenne-e, Barley azt mondta: „Ebben a formában azért legalább az égbekiáltó korrupció ellen fel lehetne lépni, például Magyarországon vagy Bulgáriában, de sok egyéb probléma ellen nem. Vannak olyan esetek, amikor EU-támogatásokat egy kormány bizalmasainak írnak ki, Magyarországon például milliárdos megbízást kapott az utcai közvilágítási munkálatokra Orbán veje.”

„Mindez leginkább az érintett országok lakosságát károsítja meg, mert a pénzek nem ahoz kerülnek, aki a támogatás címzettje. Az EU Csalás Elleni Hivatal utánamegy ezeknek az eseteknek, végső soron azonban a nemzeti hatóságok (ügyészség) dolga ez, amelyek éppen Magyarországon ezeket a nyomozásokat megszüntették. Nem véletlen, hogy Magyarország sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, ami az ilyen ügyeket üldözné.”

Arra a kérdésre, hogy ha az EU költségvetését nem fogadják el, akkor a 750 milliárd eurós koronavírus-támogatást sem fizetik ki, pedig erre számos országnak égető szüksége lenne (például Spanyolországnak vagy Olaszországnak), Barley azt válaszolta, Orbán is veszítene ezzel 7 milliárd eurót.

Barley szerint most van meg a lehetőségük és eszközük arra, hogy beavatkozzanak, később már nem, hiszen hét évre szóló költségvetés készül. Ha ezt most nem teszik meg, az súlyos károkat okoz az Európai Uniónak.

„A tradicionális EU-barát országok polgárai sem veszíthetik el a hitüket az európai eszmében, ők nem lesznek hajlandóak arra, hogy az adójuk Orbán korrupt zsebeibe vándoroljon. Nem akarnak olyan kormányokat finanszírozni, amelyek lábbal tiporják alapvető értékeinket”.

Barley szerint olyan chicken game játszma folyik, hogy „mi is azzal fenyegetőzünk, hogy nem szavazzuk meg a költségvetést, és Orbán is ezzel fenyegetőzik, mert a mostani javaslat nem kedvező neki”. Az fontos, hogy a Tanács döntése, az nem az EU döntése, és a Tanácsban úgy mennek a dolgok, mint a bazárban, alkudozással. Éppen ezért van Magyarországnak lehetősége arra, hogy más országokat befolyásoljon, ezért próbál meg Orbán mindent, ami a jogállami mechanizmust érinti a Tanácsban tartani, csak ott tud előnyöket szerezni magának – mondta az alelnök.

Az EP német alelnöke szerint természetesen a Fidesz megpróbálja minden kritikusát minden eszközzel diszkreditálni. Számukra az a lényeg, hogy Orbán korrupt rendszerét az EU támogatási eszközeivel fogják meg, és nem a magyar vagy a lengyel népet akarják tönkretenni. Azt szeretnék, hogy a pénzt a polgárok kapják, és ne Orbán vagy a veje,

„a javaslatunk ezért nem arról szól, hogy a pénzeket megvonjuk, hanem arról, hogy úgy osszuk el, hogy azok ne Orbán enyves kezei közé kerüljenek, hanem közvetlen azokhoz, akiket támogatni kell”.

Az interjúban emlékeztetik Barley-t, hogy nem ő az egyetlen, akit megtámadott Orbán, hiszen korábban Jean-Claude Juncker és Věra Jourová került célkeresztbe: erre azt felelte, hogy Orbán hidegfejű stratéga, csak egyetlen célja van, hogy a saját hatalmát megtartsa, ezért kreál ellenségképet külföldön, mert így akarja a támogatását biztosítani.

„Ez egy régi taktika, nem biztos, hogy ez sikerül, mert ezzel épp az én kijelentéseimre is ráirányítja a figyelmet. Azokra a dolgokra, amiket Orbán nem szívesen hall. Például azt, hogy focistadiont épített a vidéki háza mellé, fűtött gyeppel és tribünökkel, és hogy EU-pénzből kisvasutat épített ebbe a faluba, ami az EU-nak hét számjegyű összegbe került, és a régi iskolatársa, egy gázszerelő jelenleg Magyarország leggazdagabb embere.”

Elemző cikkünket a jogállamisági vitáról ide kattintva olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!