Új külsőt kapott szépirodalmi antológiánk, itt a Zsebtárcák 1.

2024. szeptember 24. – 15:14

Új külsőt kapott szépirodalmi antológiánk, itt a Zsebtárcák 1.
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs ősz telexes tárcakötet nélkül, ráadásul idén gondoltunk egy merészet, és újraterveztük a népszerű kiadványt. A puha fedeles Zsebtárcák 1. a zsebkönyvsorozatunk első darabja, amelyet nemcsak otthon forgathat kedvére, de kisebb méretének köszönhetően bárhová magával viheti.

A webshopunkban már megvásárolható antológia 33 szerző összesen 35 novelláját tartalmazza. A kötetbe nagyrészt a Telextárcák rovatban tavaly és idén megjelent írásokból válogattunk, de most is közlünk eddig még sehol nem publikált novellákat. Abban sincs változás, hogy a Zsebtárcák 1. szövegei szintén rendkívül sokfélék.

Meghatározó téma például a nyár és az elmúlás, a ki- és bevándorlás, a gyerekvállalás, a család és a különféle családi traumák, de több, a kötetbe beválogatott írás foglalkozik a nagyváros és a szubjektum bonyolult kapcsolatával, ahogy akadnak köztük olyan szövegek is, amelyek a művészi alkotás folyamatát állítják középpontba. Ezenkívül a tárcanovellák időben is tág spektrumot ölelnek fel, hiszen a napjainkban játszódó írások mellett helyet kaptak a második világháború időszakára visszatekintő alkotások, sőt olyanok is, amelyek színtere egy elképzelt Magyarország.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

A könyvet szeptember 29-én, vasárnap 16 órakor mutatjuk be a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris B épületének Morcsányi Géza termében.

A bemutatón Tóth Krisztinával (Ilyenkor ér véget) és Juhász Tiborral (Fémnyelv) Rácz Attila, a kötet szerkesztője beszélget, majd kb. 16:30-tól a szerzőink – reméljük, minél többen – ugyanezen a helyszínen dedikálják is a könyvet. Az antológia a könyvfesztivál ideje alatt a Telex standjánál (Millenáris B2) lesz kapható a többi telexes kiadvánnyal – így a nemrég megjelent Észkombájn 3. könyvvel – együtt. Ára 3990 forint.

A szerzők (ábécésorrendben): Áfra János, Balássy Fanni, Benedek Szabolcs, Berta Ádám, Biró Zsombor Aurél, Borda Réka, Csabai László, Cserna-Szabó András, Egressy Zoltán, Finy Petra, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Haász János, Hartay Csaba, Háy János, Juhász Tibor, Kácsor Zsolt, Kiss László, Kondor Vilmos, Légrádi Gergely, Maros András, Mécs Anna, Molnár Krisztina Rita, Nattán-Angeli Nóra, Schillinger Gyöngyvér, Szaniszló Judit, Szántó T. Gábor, Szécsi Noémi, Szeifert Natália, Szív Ernő, Tóth Krisztina, Totth Benedek, Zsembery Péter.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

A zsebkönyv tervezőgrafikusa Török Virág, a borító Somogyi Péter (szarvas) munkája, a novellákat Fillér Máté illusztrálta, a szerkesztő munkáját pedig Kolozsvári Tímea segítette.

A Telex már nem sokkal indulása után, 2020 végén felvállalta, hogy heti rendszerességgel, minden szombaton megjelenési lehetőséget biztosít a tárcanovella műfajának, hogy közelebb vigye a kortárs szépirodalmat az olvasók széles táborához. Eddig közel kétszáz tárcanovella jelent meg online, a Zsebtárcák 1. pedig a negyedik antológiánk a 2021-ben kiadott A fukusimai búvár és más novellák, a 2022-es A félig olvasott könyv és más történetek és a tavalyi Pontban este hatkor és más találkozások című kötetek után.

A könyvek mindegyike kapható a Telex Shopban, megvásárlásukkal az olvasók nemcsak a kortárs szépirodalmat, hanem a Telex működését is támogatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!