Észak-Korea lazít a járvány miatt bevezetett határellenőrzésen, de a karantén még mindig kötelező

2023. augusztus 27. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint három év után hazatérhetnek a külföldön tartózkodó állampolgárok Észak-Koreába, miután az állami járványügyi vészhelyzet-megelőző központ bejelentette, hogy tovább enyhítik a 2020 óta a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében elrendelt szigorú szabályozásokat – írja az MTI.

A KCNA hírügynökség vasárnap számolt be a hírről, ám még mindig nem lehet csak úgy beutazni az országba, a közlésük szerint a hazatérő személyeknek egy hétig karanténközpontokba kell mennie, és ez idő alatt orvosi megfigyelés alatt állnak majd. Az ügynökség azt is hozzátette, hogy a döntést a járvány gyengülése miatt hozták meg. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor éppen két hete jelentette be, hogy országa legyőzte a Covidot, melynek ottani kezeléséről egyébként nem sok mindent lehet tudni, de az biztos, hogy nem ment túl jól.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy Észak-Korea ezzel nemcsak a jóval korábban lazító nyugati országoktól, hanem például a járványt különösen keményen kezelő, egész városokat rutinszerűen karanténba vágó Kínától is jelentősen le van maradva, ott tavaly decemberben hagytak fel a korábbi, zéró toleranciát alapul vevő járványkezeléssel. Egy másik ázsiai példát említve Japán már tavaly júniusban elkezdett megint turistákat beengedni az országba, míg Észak-Korea nemzeti légitársasága, az Air Koryo

hároméves szünet után a napokban indította újra a nemzetközi kereskedelmi járatokat, amelyek közül az egyik kedden Pekingben landolt.

A múlt héten egyébként egy észak-koreai sportolókból álló küldöttség el is hagyhatta az országot, hogy részt vegyen egy kazahsztáni taekwondo versenyen, a múlt hónapban pedig kínai és orosz tisztviselők vettek részt egy katonai parádén Phenjanban, amire évek óta nem volt példa. A Covid-járvány kitörése után Észak-Koreában teljesen lezárták a korábban sem túl porózus határt, törölték az összes nemzetközi vasúti és repülőjáratot, és a belföldi utazásokat is a szokásosnál erősebben kezdték korlátozni. A fővárosba, Phenjanba például csak engedéllyel lehetett belépni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!