Egyetlen megrendelést sem kapott még az első afrikai gyár, ahol koronavírus elleni vakcinát gyártanak

2022. május 13. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly novemberben, amikor a dél-afrikai, Aspen Pharmacare nevű gyógyszergyártó vállalat megállapodást írt alá a Johnson & Johnsonnal a gyártó egydózisú vakcinájának Aspenovax néven történő gyártásáról és árusításáról, úgy tűnhetett, hogy a a globális oltási versenyben rég lemaradt kontinensen hatalmasat léptek előre az átoltottság drasztikus növelése felé. Most viszont kiderült, hogy az ígéretes kezdeményezés hamar kudarcba fulladt, a gyár ugyanis egyelőre egyetlen megrendelést sem kapott – írja a New York Times.

Az ötlet jó volt, de nem jól sült el

A globális oltási programok felpörgésével a világ országainak jelentős részében nagyon gyorsan sikerült beoltani rengeteg embert, máshol azonban ennyire nem volt egyszerű a művelet. Az afrikai oltási kampányok igazából a tavalyi év végén, illetve 2022 elején vettek csak lendületet, nem kis részben a külföldi adományoknak köszönhetően – az Európai Unió is küldött vakcinaadományt, a Moderna pedig a lehető legalacsonyabb áron adta a vakcináját az Afrikai Unió országainak.

Mo Ibrahim, a saját magáról elnevezett alapítvány elnökeként ugyanakkor még tavaly decemberben is úgy nyilatkozott, hogy szélsőséges vakcina-diszkrimináció sújtja Afrikát, noha a földrésznek csak akkor van esélye felülkerekedni a koronavírus-járványon, ha a lakosság 70 százalékát a jövő év végéig sikerül beoltani. Ez viszont még mindig nagyon messze van, a legfrissebb adatok szerint egy oltást a kontinens népességének durván 21 százaléka kapott, mindkét oltást nagyjából 16 százaléknak adták be, emlékeztető oltáshoz pedig alig több, mint 1 százalék jutott hozzá.

Az országba eljuttatott 760 millió vakcinából eddig 506,4 milliót adtak be, ami azt is jól mutatja, hogy az elmaradott egészségügyi ellátórendszer és infrastruktúra rengeteg helyen akadályozza a hatékony végrehajtást.

A disztribúciós problémák kétségtelenül hátráltatták az oltási programokat, ám az afrikai politikusok és szervezetek elsősorban végig azzal indokolták az elmaradást, hogy az oltási kampány kezdetén a fejlett országok az oltóanyagok jelentős hányadát maguknak foglalták le, így a fejlődő világ számára létrehozott Covax-kezdeményezés lassan indult. Az adományokra szoruló afrikai országok saját vakcinagyárakban látták a megoldást, amellyel papíron egyúttal a jövő járványaira is készülhettek volna. Itt jött be a képbe az Aspen tavaly év végi megállapodása, a kezdeményezés azonban nem sült el túl jól.

Máshova került a hangsúly

Az Aspen egyelőre egyetlen megrendelést sem kapott, az vállalat pedig emiatt közölte, hogy ha a következő hat hétben sem változik a helyzet, akkor fájdalomcsillapítókat és más gyógyszerek gyártására állítják majd át a Gqeberhában, korábbi neve szerint Port Elizabethben található gyárat. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön egy Fehér Ház által szervezett konferencián a nemzetközi szervezeteket okolta a kudarcért, amelyek nem vették meg az afrikai gyártású vakcinát. A Covaxban részt vevő, Gavi nevű nonprofit ennek kapcsán azt közölte, hogy

szívesen venne az afrikai oltóanyagból, de a kiszámíthatatlan kereslet miatt nem tudják garantálni, hogy ez meg is fog történni.

Ahogy azt fentebb is írtuk, Afrikában jelenleg is több százmillió vakcina van még tartalékban, amelyet az ottani oltási programokban részt vevő szervezetek be tudtak szerezni más forrásokból. Emellett pedig azt is fontos kiemelni, hogy a legfrissebb tanulmányok szerint Afrikában a népesség több mint kétharmada már az omikron előtt átesett a Covidon, a hivatalos halálozási számok azonban mégis világszinten a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Ez, illetve a logisztikai problémákból eredő hosszú várakozási idő teljesen földbe állította a vakcinákra való igényt, így az Afrikai Unió és a Covax egyáltalán nem is rendelt vakcinát az utóbbi hónapokban. Az Aspen azzal számolt, hogy 2022 elején kezdi majd el kapni a megrendeléseket, és márciusra kezdheti el a nagyüzemi gyártást, de a fókusz ekkorra már átkerült a már meglévő vakcinák célba juttatására az újabbak legyártása helyett. Az UNICEF közlése szerint az is az afrikai vakcina ellen dolgozik, hogy nem kapott még meg minden engedélyt, a WHO például még nem hagyta jóvá a vészhelyzeti alkalmazását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!