Afrika vészesen lemaradt a globális oltási versenyben

2021. december 6. – 05:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szélsőséges vakcina-diszkrimináció sújtja Afrikát, noha a földrésznek csak akkor van esélye felülkerekedni a koronavírus-járványon, ha a lakosság 70 százalékát a jövő év végéig sikerül beoltani – idézi az MTI a Mo Ibrahim Foundation jelentését.

Az omikron variáns dél-afrikai észlelése is rávilágít, hogy az alacsony átoltottság miatt alakulhatnak ki újabb mutációk, amelyek aztán olyan térségekre is átterjedhetnek, ahol egyébként az emberek túlnyomó többsége már oltott.

A világ legfejlettebb hét országban már a lakosság csaknem 70 százaléka kapott védőoltást, míg Afrikában csak minden tizenötödik ember kapta meg a vakcinát.

„Alapítványunk és más afrikai hangok is a válság kezdete óta hangoztatják, hogy a beoltatlan Afrika tökéletes keltető lehet a variánsok számára” – hangsúlyozta Mo Ibrahim, az alapítvány milliárdos szudáni alapító-elnöke. „Csak az egész világ beoltása jelenthet kiutat” – tette hozzá Ibrahim.

Oltanak a dél-afrikai Pretoriában – Fotó: Siphiwe Sibeko/Reuters
Oltanak a dél-afrikai Pretoriában – Fotó: Siphiwe Sibeko/Reuters

Az oltási kampány kezdetén a fejlett országok az oltóanyagok jelentős hányadát maguknak foglalták le, így a fejlődő világ számára létrehozott Covax-kezdeményezés lassan indult. Az elmúlt hónapokban az afrikai oltási kampányok is lendületet vettek, ám az elmaradott egészségügyi ellátórendszer és infrastruktúra rengeteg helyen akadályozza a hatékony végrehajtást.

Még mindig sok a bizonytalanság a koronavírus legújabb variánsa körül, de hamarosan megérkeznek az első, kézzel fogható adatok arról, hogyan teljesítenek ellene a ma használt vakcinák. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, mire érdemes figyelni a hírekben, milyen vizsgálatok eredményére is várunk, és mire számítanak a gyártók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!