Elindult Afrikába a százmillió adagos EU-s vakcinaadomány első szállítmánya

2021. november 22. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság hétfői közlése szerint elindult az afrikai országok oltási kampányát segíteni hivatott közel százmillió adagos uniós oltóanyagadomány első szállítmánya a kontinensre, melyben több millió adag Johnson & Johnson vakcina indult útnak többek közt Nigerbe, Dzsibutiba és Nigériába – írja az MTI.

Az uniós bizottsági bejelentés szerint az Európai Unió az év végéig egészen pontosan 99,6 millió adag egydózisú át szállít az alacsony és közepes jövedelmű afrikai országokba. A mostani szállítmány után a következő hetekben az afrikai kontinens más országaiba is elindulnak majd a vakcinaszállítmányok. A brüsszeli testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta,

az uniós vakcinaadomány célja a koronavírus elleni globális szolidaritási erőfeszítés előmozdítása, valamint hangsúlyozta, hogy az Európai Unió azt vállalta, hogy 2022 közepéig legkevesebb 500 millió adag koronavírus elleni vakcinával támogatja a rászoruló afrikai országok oltási kampányát.

Az Európai Unió a tagállami erőfeszítések támogatása mellett továbbra is megosztja a vakcinákat a koronavírus teljes legyőzése érdekében. Emellett finanszírozást nyújt a globális vakcinagyártási kapacitások megerősítéséhez, különösen Afrikában. Az Európai Unió július végén indított kezdeményezést az oltóanyagok, gyógyszerek és egészségügyi technológiák gyártásával és az azokhoz történő hozzáféréssel kapcsolatban Afrikában. A kezdeményezés az afrikai oltóanyaggyártás megfelelő feltételeinek megteremtését segíti elő. A megvalósítást az EU költségvetése és az európai fejlesztésfinanszírozási intézmények, köztük az Európai Beruházási Bank (EBB) 1 milliárd euróval támogatják.

Az uniós intézmények és a tagországok megállapodtak abban is, hogy egyéb intézkedések mellett támogatják a dakari Pasteur Intézet oltóanyaggyártást célzó beruházását. Várakozások szerint az új gyártóüzem csökkenteni fogja Afrika jelenleg 99 százalékos oltóanyagbehozatali igényét és erősíti a jövőbeni járványokkal szembeni ellenálló képességet az egész kontinensen. A Moderna október végén jelentette be, hogy akár 110 millió adagot is küldhet Afrikába a vakcinájából egy, a Fehér Ház közreműködésével tető alá hozott megállapodás keretében. Az Afrikai Unió célja a 70 százalékos átoltottság, ehhez 900 millió embert kellene beoltaniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!