Csökken a napi esetszám, elkezdték feloldani a hetek óta tartó vesztegzárat Sanghajban

2022. április 20. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt három nap során folyamatosan csökkent az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma Sanghajban, ezért elkezdték feloldani a hetek óta tartó vesztegzárat, írja az MTI. A város lezárását március 27-én rendelték el, miután emelkedni kezdtek a napi esetszámok.

A kínai hatóságok szinte minden eszközzel megpróbálták elfojtani az ország legsúlyosabb járványhullámát, amilyet 2020 eleje, vagyis a járvány kitörése óta nem tapasztaltak. Az elhúzódó lezárás élelmiszerhiányhoz, online elégedetlenséghez és tiltakozásokhoz vezetett a városban. Március elseje óta mintegy 408 ezer fertőzöttet szűrtek ki Sanghajban, közülük eddig 17 ember vesztette életét a betegség miatt.

A sanghaji egészségügyi bizottság szerdai jelentése szerint az elmúlt egy napon 18 901 új fertőzöttet regisztráltak a városban, a napi esetszám ezzel két hét óta először csökkent húszezer alá. Múlt hét elejétől kezdve olyan lakónegyedekben, ahol 14 napon át nem azonosítottak újabb fertőzötteket, engedélyezték a vesztegzár feloldását.

A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában szerdán megjelent cikk szerint Sanghajban megkezdték a kulcsfontosságúnak ítélt, több mint hatszáz feldolgozóipari vállalat termelésének újraindítását is. A vállalatok közül a Tesla elektromos autógyártó vállalat sanghaji gyára március 28. óta először kedd este indíthatta újra gyártósorát.

A helyi hatóságok szerdai közlése szerint a mintegy 25 millió lakosú városban eddig közel 12 millió ember számára engedélyezték otthona elhagyását.

Arról, hogy pontosan milyen hatással van a kínai gazdaság egyik központjának lezárása a világgazdaságra és a globális ellátási láncokra, korábban itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!