Elkülönítik a szüleiktől a koronavírus-fertőzött gyerekeket Sanghajban

2022. április 4. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Kína legnépesebb városában és pénzügyi központjában, Sanghajban mintegy 25 millió ember került karantén alá a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt. A kínai hatóságok szinte minden eszközzel megpróbálják elfojtani az ország legsúlyosabb járványhullámát, amilyet 2020 eleje, vagyis a járvány kitörése óta nem tapasztaltak. A szigorú szabályok értelmében mindenkit, akinek pozitív lesz a koronavírustesztje – még akkor is, ha tünetmentes vagy csak enyhe tünetei vannak – el kell különíteni a nem fertőzött emberektől.

Ez vonatkozik a gyerekekre is – erősítették meg hétfőn egészségügyi tisztviselők, megvédve ezzel a járványügyi intézkedést, amely nagy felháborodást váltott ki az egész városban.

„Ha a (fertőzött) gyerek hét évnél fiatalabb, akkor egy közegészségügyi központban kapnak kezelést” – mondta hétfőn Wu Csien-jü, a sanghaji városi egészségügyi bizottság egyik tisztviselője. „Az idősebb gyerekeket vagy tinédzsereket főként központi (karantén) helyeken különítjük el” – tette hozzá.

Lakosok sorakoznak tesztelésre egy sanghaji lakónegyedben 2022. április 4-én – Fotó: Aly Song / Reuters
Lakosok sorakoznak tesztelésre egy sanghaji lakónegyedben 2022. április 4-én – Fotó: Aly Song / Reuters

Sok szülő a közösségi oldalakon adott hangot az intézkedés miatti dühének. „A szülőknek feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy elkísérhessék a gyerekeiket? Ez abszurd... ez kellene, hogy a legalapvetőbb joguk legyen” – írta egy kommentelő a Weibón.

Ugyanakkor az egészségügyi tisztviselő szerint ez az intézkedés szerves részét képezi a vírus megelőzési és ellenőrzési munkának. Wu Csien-jü hozzátette, hogy azok a gyerekek és szülők, akiknek pozitív a tesztje, együtt maradhatnak, nem szeparálják el őket egymástól.

Mindenesetre a frusztráció egyre nő Sanghajban, ahol hétfőn mintegy 9000 új vírusos esetet regisztráltak. A hatóságok eredetileg azt ígérték, hogy nem zárják le az egész várost, hanem csak a gócpontokat célozzák meg, és a lezárások csak egyes kerületeket érintenek majd.

A hetek óta növekvő esetszámok miatt a városi tisztviselők múlt héten kénytelenek voltak elismerni, hogy a taktikájuk kudarcot vallott. Bár a zárlatot elméletileg kedden feloldották volna, a sanghaji kormány hivatalos WeChat-fiókja szerint a pozitív esetek magas száma miatt a zárlat továbbra is érvényben marad. Az elmúlt időszakban több mint 38 ezer egészségügyi dolgozót küldtek Sanghajba 15 tartományból, hogy segítsenek a járvány elleni küzdelemben – jelentette hétfőn a CCTV állami televízió az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Hétfőn az országos esetszám második napja haladta meg a 13 ezret, ezzel a napi fertőzésszám 2020 február közepe óta nem látott magasságba emelkedett.

(AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!