Jóváhagyta a Valneva inaktivált víruson alapuló Covid-vakcináját a brit gyógyszerfelügyelet

2022. április 14. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A brit gyógyszerfelügyelet csütörtökön jóváhagyta a francia-osztrák Valneva biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcináját. Ez már a hatodik Covid-19 elleni vakcina, amelyet Nagy-Britanniában engedélyeztek – írja a Reuters.

„Ez az első elöltvírus-alapú Covid-19 vakcina, amely az Egyesült Királyságban hatósági engedélyt kapott” – áll a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) közleményében. Hozzáteszik, hogy az oltás megfelel az előírt biztonsági, minőségi és hatékonysági előírásoknak, és hogy az MHRA által kiadott feltételes forgalomba hozatali engedély (CMA) Nagy-Britanniában és Észak-Írországban is érvényes.

A Valneva által fejlesztett vakcina könnyebben tárolható, mint más koronavírus elleni vakcinák. A VLA2001 nevű oltóanyag tárolási hőmérséklete – 2 és + 8 Celsius-fok közötti, Ez hasonló a háztartási hűtőszekrények hőmérsékletéhez, így olyan országokban is könnyen használható ez a vakcina, ahol a nagyon alacsony hőmérsékleten történő tárolás nem lehetséges.

Az inaktivált (elölt) vírus alapú vakcina esetében a vírust laboratóriumban tenyésztik ki, majd teljesen inaktívvá teszik, hogy ne tudja megfertőzni a sejteket, és ne tudjon szaporodni a szervezetben, ugyanakkor továbbra is képes legyen immunválaszt kiváltani a koronavírussal szemben. Ezt az eljárást széles körben alkalmazzák az influenza- és a gyermekbénulás elleni vakcinák előállítása során.

Munir Pirmohamed professzor, az MHRA emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottságának elnöke azt mondta: szakértői munkacsoportja alaposan megvizsgálta a rendelkezésre álló adatokat és bizonyítékokat, ami alapján kijelentheti, hogy a vakcina előnyei meghaladják a lehetséges kockázatokat. A vakcinát 18 és 50 év közötti személyek számára engedélyezték, az első és a második adag beadása között legalább 28 napnak kell eltelnie.

A Valneva márciusban azt közölte, hogy áprilisban pozitív ajánlást várnak az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) is. Bahreinben március elején adták meg az engedélyt a Valneva vakcina vészhelyzeti alkalmazására.

A brit kormány korábban 100 millió adagot rendelt elő ebből a vakcinából, ám tavaly szeptemberben felmondták a Valnevával kötött szállítási szerződést, arra hivatkozva, hogy a vállalat megszegte a szállítási megállapodásban foglalt kötelezettségeit. A gyártó ezt visszautasította.

Kövess minket Facebookon is!