A brit kormány mégsem kér a Valneva által fejlesztett, elöltvírus-alapú vakcinából

2021. szeptember 13. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Valneva francia–osztrák biotechnológiai vállalat hétfőn közölte, hogy a brit kormány felmondta a fejlesztés alatt álló, koronavírus elleni vakcinájukra vonatkozó szállítási szerződést. Nagy-Britannia korábban 100 millió adagot rendelt elő ebből a vakcinából.

„Nagy-Britannia azt állítja, hogy a vállalat megszegte a szállítási megállapodásban foglalt kötelezettségeit, de a vállalat ezt határozottan visszautasítja” – áll a Valneva közleményében.

Azt is írják, hogy a brit kormány döntése ellenére folytatják a VLA2001 nevű vakcinájuk fejlesztését, jelenleg a harmadik fázisú vizsgálatoknál tartanak. Ennek eredményeit várhatóan a negyedik negyedév elején teszik közzé. „A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) jóváhagyásától függően a Valneva úgy véli, hogy a VLA2001 az év végén megkaphatja a forgalmazási engedélyt” – írják.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Valneva skóciai laboratóriumában 2021. január 28-án – Fotó: WATTIE CHEUNG / POOL / AFP
Boris Johnson brit miniszterelnök a Valneva skóciai laboratóriumában 2021. január 28-án – Fotó: WATTIE CHEUNG / POOL / AFP

A Valneva az első és második fázisú kísérletek alapján azt reméli, hogy a vakcinájuk több mint 80 százalékban hatásosnak bizonyul a koronavírussal szemben. A cég vezérigazgatója, Thomas Lingelbach korábban arról beszélt, hogy reményeik szerint a vakcinájuk a teljes vírus felhasználása miatt szélesebb körű védelmet nyújthat majd. A céggel az Európai Unió is előzetes tárgyalásokat folytatott 60 millió adag beszerzéséről. (via AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!