Rekordokat döntenek a koronavírusos megbetegedések több országban is, Európa mégis enyhít a korlátozásokon

2022. március 24. – 14:11

frissítve

Rekordokat döntenek a koronavírusos megbetegedések több országban is, Európa mégis enyhít a korlátozásokon
Koronavírusos beteget ápolnak Németország Baden-Württemberg tartományában, egy stuttgarti kórházban 2022. február 22-én – Fotó: Marijan Murat / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Gyors ütemben oldják fel a járványügyi korlátozásokat szerte Európában, annak ellenére, hogy több országban is rekordot döntenek a koronavírusos megbetegedések, és aggodalomra ad okot az is, hogy még mindig sok veszélyeztetettet nem oltottak be, írja a Guardian és a BBC is.

Ausztriában december óta most vannak a legtöbben kórházban

Az osztrák belügyi és egészségügyi minisztérium adatai alapján egy hét alatt több mint 307 000 ember fertőződött meg a koronavírussal Ausztriában, és 30 ezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma. Kétszáznál is többen kerültek egy nap alatt kórházba, így háromezer fölé emelkedett az intézményi ellátásra szorulók aránya. Ez a legmagasabb arány tavaly december 1. óta.

Bár Ausztria vezette be elsőként a koronavírus elleni kötelező oltást, március elején felfüggesztették az erről szóló törvényt, így egyelőre az osztrák egészségügyi miniszter bejelentése alapján az FFP2-es maszk viselését vezetik vissza.

Ausztriában viszonylag sokat tesztelnek, hétfőn például 388 783 PCR-tesztet végeztek, ezeknek közel kilenc százaléka volt pozitív. Az osztrákok 69,3 százaléka be van oltva a vírus ellen. A növekvő esetszámok ellenére az osztrák kormány a karanténidő csökkentését fontolgatja, mert kevés az ápoló a kórházakban.

Szlovéniában elindult a hatodik hullám

Szlovéniában harmadik hete nő az új koronavírussal fertőzöttek napi száma – írja a kormány keddi jelentése alapján az MTI. Bojana Beovic, a kabinet járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke kijelentette: az országban elindult a járvány következő, hatodik hulláma. Azt mondta, várható volt, hogy a járványügyi intézkedések enyhítésével nőni fog a fertőzöttek száma, szerinte ehhez még hozzájárult a hidegebb időjárás – ami miatt az emberek még mindig többet tartózkodnak zárt térben.

Keddre 4935 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és két beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben. Kórházban 145 beteget ápolnak, közülük 41-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 264 418-an kaptak védőoltást, közülük 1 219 769-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1254 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 következtében 12-en hunytak el. Kórházban 654 beteget ápolnak, közülük 42-en szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 309 654-en kaptak védőoltást, közülük 2 236 423-an már a második adagot is beadatták maguknak.

Romániában hatodik napja emelkednek a számok

Újra emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma Romániában is, ahol kedden két hete először ismét ötezer fölé ugrott az esetszám, az utóbbi héten pedig több fertőzést jegyeztek fel, mint a megelőző hét napon, írja az MTI. Az egészségügyi minisztérium keddi összegzése szerint az utóbbi 24 órában 5140 új esetet regisztráltak, amely több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Heti összevetésben is már hatodik napja emelkednek az esetszámok. Az utóbbi hét napon 24 480 új esetet diagnosztizáltak, amely több mint tíz százalékkal magasabb, mint az előző hét napon diagnosztizált 22 025 új eset.

A román egészségügyi államtitkár keddi sajtóértekezletén az elvégzett Covid-tesztek „találati arányának” növekedésére is felhívta a figyelmet. Az úgynevezett reprodukciós ráta – amely azt mutatja, hogy a fertőzött hány embernek adja tovább a vírust – növekedőben van, múlt héten már egyhez közelített. Ilyen körülmények között a szakember a járvány stagnálását, vagy enyhe erősödését valószínűsítette. Romániában március 9-én szűnt meg a járvány miatt két éve hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzet, így két hete hatályát vesztette minden korábbi kötelező járványügyi korlátozás, a hatóságok ezért önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak.

A rekord ellenére enyhítettek a németek, a franciáknál is a lazítás után indultak meg felfelé a számok

Németországban a parlament múlt pénteken szavazta meg a járványügyi korlátozások feloldását, annak ellenére, hogy éppen aznap új rekordot döntött az új fertőzöttek száma: egy nap alatt 300 ezer esettel, és már hetek óta naponta 200 felett jár az egy nap alatt meghalt betegek száma. A The Guardian szerint a németek többsége aggódik amiatt, hogy túl korán oldották fel a korlátozásokat.

A fertőzések magas száma ellenére Karl Lauterbach, német egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a korábbi szigorú korlátozások jogalapja az egészségügyi rendszer túlterheltsége volt, most viszont országos intézkedések helyett egyes, érintett régiókban lehet elrendelni korlátozásokat, ha a fertőzöttség szintje ezt indokolja. Ez alapján a tartományi kormányok dönthetnek a szigorításokról.

Az ország északi részén fekvő Mecklenburg-Előpomeránia tartományi kormánya például már úgy döntött, hogy áprilisig továbbra is kötelező maszkot viselni beltéren, ugyanis a tartomány kórházaiban soha nem kezeltek még annyi beteget a pandémia kitörése óta, mint most.

Franciaországban március 14-én oldották fel a korlátozások nagy részét, köztük a kötelező beltéri maszkviselést, és az oltási igazolványhoz kötött kötelezettségeket, maszkot pedig most már csak a tömegközlekedésen kell viselni. A feloldás itt is annak ellenére történt, hogy az egészségügyi hatóságok szerint egynegyedével nőtt az új esetek száma az előző héthez képest, a legmagasabb számokat a Németországgal határos Grand Est régióból jelentették.

A francia hatóságok közlése szerint a kórházak helyzete stabil, és csökken az intenzív kezelésre szorulók száma is, és kevesebben is halnak meg a vírusfertőzés miatt. Múlt csütörtöki négyórás, a választási programját ismertető prezentációjában Emmanuel Macron francia elnök alig tett említést a járványról.

Olaszország és Spanyolország a legóvatosabb

A korlátozások feloldásában a járvány 2020-as hullámában leginkább sújtott Olaszország és Spanyolország a legóvatosabb. Spanyolországban, ahol az elmúlt két hétben több, mint 210 ezer új fertőzést regisztráltak, továbbra is kötelező maszkot hordani az iskolákban, az éttermekben, a tömegközlekedésen és minden beltéri helyen. Spanyolországban az egyik legmagasabb az oltottsági arány Európában, a 12 év felettiek 92,3%-nak van két oltása, 51,3 százaléknak pedig három.

Oltóközpont Madridban – Fotó: Davide Bonaldo / AFP
Oltóközpont Madridban – Fotó: Davide Bonaldo / AFP

Olaszországban ismét kilencvenezer fölé emelkedett az új fertőzöttek napi esetszáma, és az egészségügyi tárca szerint főleg az alacsony átoltottságú dél-olaszországi tartományokban ugrott meg a betegek száma. Az egy nap alatt végzett több mint hatszázezer teszten több mint 93 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Az idén ennél több beteget egy nap alatt február 8-án regisztráltak, akkor több mint 101 ezret. Egy nap alatt 197 beteg halt meg, amivel a halottak száma – 2020 februártól számolva – túllépte a 158 ezret.

Az egészségügyi veszélyhelyzet vége nem jelenti a pandémia befejeződését – mondta Andrea Costa egészségügyi államtitkár. Azt is mondta, hogy az omikron variáns februári tetőzése óta a járványgörbe, az utóbbi több mint két évben tapasztaltak szerint, nem egyenesen ível lefelé, hanem ingadozik. A betegek száma az utóbbi egy héten a korábbihoz képest országosan negyven százalékkal emelkedett. A kórházak leterheltsége viszont nem nőtt jelentősen annak ellenére, hogy a húsz tartományból tizennégyben megugrott a kórházban kezelt betegek száma. Jelenleg majdnem kilencezren vannak kórházban, kevesebb mint ötszázan vannak intenzív osztályon, és több mint egymillió-kétszázezer az aktív betegek száma.

A legtöbben a déli Puglia tartományban és Campaniában betegedtek meg, egy hét alatt majdnem hatvan százalékkal emelkedett a számuk. Ezekben a régiókban továbbra is alacsony az oltottsági arány, és sok a fiatal, akik között jelenleg az omikron lopakodó variánsa terjed.

Április elsejétől az oltási igazolás nem lesz kötelező a városi tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein. Továbbra is védettségi igazolás kell majd a vendéglátóhelyek zárt tereiben, a szállodákban, a zárt edzőtermekben, uszodákban, múzeumokban, mozikban, a közlekedésben. Továbbra is FFP2 típusú maszkot kell viselni a tömegközlekedésen, a mozikban és színházakban, de a boltokban például nem kötelező. A járványkorlátozásokat május elsejétől törlik el.

Nagy-Britanniában is egyre többen kerülnek kórházba

A brit statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy Nagy-Britanniában is tovább emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt egy hétben, és fokozatosan nőtt a fertőzés miatt kórházba kerülő betegek száma. A hivatal azt közölte, hogy halálozás és a kórházi ellátásra szoruló betegek száma jelentősen csökkent az oltottságnak köszönhetően. A dél-angliai Devon egyik városrészében, Torbayben egy idősotthon több, mint kétszáz lakója és személyzete megfertőződött.

A helyi adatokat összesítő hivatal a március 16-ig tartó héten 1645 fertőzést regisztrált, 67%-kal többet, mint az előző héten. Az öböl százezer lakosra jutó 1 208 fertőzési aránya mintegy 45%-kal magasabb a 832-es angliai átlagnál.

Érdekes viszont, hogy a skandináv országokban a korlátozások feloldása után is tovább csökkent a fertőzöttek száma, szkeptikusok ezt az alacsony tesztelési aránnyal hozzák összefüggésbe. Szakértők viszont azzal magyarázzák ezt, hogy Dánia, Svédország, Norvégia, Izland és Finnország is magas oltási arányokkal büszkélkedhet.

Tízezer fölött van az új fertőzöttek száma Izraelben is

A járvány gyors terjedéséért az izraeli egészségügyi minisztérium szakemberei szerint a BA.2 vírusváltozat a felelős, amely már az esetek 60-70 százalékát teszi ki Izraelben – írta a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A fertőzési együttható (R) folyamatosan emelkedik, jelenleg 1,39, pedig egy hete még csak 0.9 volt. Ez a szám azt mutatja, hogy egyre meredekebben emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, 100 vírushordozó már 139-nek adja tovább a fertőzést.

A tárca szerdai adatai szerint tavaly december vége óta 6 701 597, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 72,07 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer vakcinájával, három oltást 4 471 869-en kaptak, és 742 743-an adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást is. Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 449-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben a járvány kezdete, 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 30-an haltak meg, ez 41 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

A WHO szerint túl gyors volt a lazítás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában az esetszám a januári csúcsértékeket követően rohamosan apadt, aztán március elején ismét emelkedésnek indult. Az utóbbi egy héten több mint 5,1 millió új fertőzöttet regisztráltak, és 12 496-an hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben. A járvány kitörése óta a WHO európai régiójában csaknem 194,4 millió fertőzöttet azonosítottak, és több, mint 1,92 millió beteg halt bele a kórba. Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője szerint több ország túl gyorsan oldotta fel a járványügyi korlátozásokat.

A megbetegedések egy részét az omikron lopakodónak nevezett alvariánsa, a tavaly év végén megjelent BA.2 nevű alvariáns okozza. Ebben a cikkünkben foglaltuk össze, mit tudunk róla.

Magyarországon a korábbi mérséklődés után egyes településeken ismét emelkedés figyelhető meg a koronavírus örökítőanyagában a szennyvízben, közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A vizsgált városok közül Budapesten, Békéscsabán, Egerben, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen emelkedő a tendencia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!