Ausztria felfüggeszti a kötelező oltási törvényt

2022. március 9. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria felfüggeszti azt a törvényt, ami minden felnőttnek kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltás beadatását, alig egy hónappal azután, hogy az EU-ban elsőként lépett hatályba a jogszabály, írja a Guardian.

A február elején hatályba lépő törvény szerint március közepétől akár 3600 eurós (kb. 1,3 millió forint) bírsággal sújtotta volna azokat, akik nem tesznek eleget a kötelezettségnek.

Karoline Edtstadler, Ausztria európai és alkotmányos ügyekért felelős szövetségi minisztere azt mondta, „az alapvető jogokba való beavatkozást” már nem lehet a veszélyekkel indokolni.

„Az egészségügyi miniszterrel folytatott konzultációt követően úgy döntöttünk, hogy természetesen követjük, amit a [szakértői] bizottság mondott. (…) Nem látjuk szükségét annak, hogy ezt az oltást ténylegesen kötelezővé tegyük az omikron variáns miatt.”

– mondta Edtstadler a kabinet ülése után.

Az omikronról sokan vélik úgy, hogy kevésbé súlyos, mint a vírus korábbi variánsai, az osztrák kórházak pedig képesek voltak eddig megbirkózni a megugró esetszámokkal is.

A törvény felülvizsgálatára irányuló felhívások egyre hangosabbak lettek, különösen mivel Ausztria az elmúlt hetekben szinte minden koronavírusra vonatkozó korlátozást feloldott.

Keddig Ausztriában a világjárvány 2020-as kezdete óta csaknem 3 millió koronavírusos megbetegedést és több mint 15 ezer halálesetet regisztráltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!