Az egész világon Magyarországon a legmagasabb a vírus reprodukciós rátája

2021. november 3. – 20:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon terjed a leggyorsabban a koronavírus-járvány – mondta Boldogkői Zsolt biológus kutató az RTL Klubban az Oxfordi Egyetem adatbázisa alapján.

A vírus terjedési sebességét meghatározó reprodukciós ráta a hivatalos járványszámokból dolgozó oxfordi adatbázis szerint Magyarországon október végén elérte az 1,85-öt. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan közel két embert fertőz tovább. A magyar reprodukciós ráta az adatbázis szerint október elején még csak 1,3 volt, egy hónap alatt azonban rendkívül felgyorsult a koronavírus terjedési sebessége. A legfrissebb adat október 28-i, de a fertőzöttségi és halálozási adatok azóta is látványosan romlottak Magyarországon.

A magyar reprodukciós ráta alakulása és a világátlag tavaly márciustól idén október 28-ig – Forrás: Our World in Data
A magyar reprodukciós ráta alakulása és a világátlag tavaly márciustól idén október 28-ig – Forrás: Our World in Data

„Most keleten tombol a járvány, és igazából onnan tart felénk. Magyarország egy viszonylag nyugalmas sziget volt a járvány szempontjából, de elért minket a járvány, és belobbant, úgy tűnik”

– mondta az RTL Híradóban Boldogkői Zsolt.

A reprodukciós rátát tekintve Magyarország mögött a világ élmezőnyében van Szlovákia és Csehország is 1,68-as és 1,4-es arányszámokkal, de nálunk mindegyik országénál gyorsabb a vírus terjedési sebessége. A reprodukciós rátának többféle számítási módja létezik, Röst Gergely járványmatematikus Portfolión ismertetett számításai szerint a magyar adat alacsonyabb az oxfordi adatbázisban szereplőnél, ő 1,5-1,5-re teszi a vonatkozó magyar adatot. Ez is magasabb érték azonban, mint ami a második és a harmadik hullám felívelő szakaszát jellemezte.

A legfrissebb, szerdai adatok szerint egy nap alatt 2592 új fertőzöttet regisztráltak, 700-zal többet, mint egy nappal korábban, kórházban 3172 embert ápolnak, és 74 új halálos áldozat szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Ilyen sok halott utoljára május 13-án, a harmadik hullám lefutása idején volt, a mostanihoz képest jóval alacsonyabb átoltottság mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!